Europski dani arheologije – Program Arheološkog muzeja u Zagrebu

Arheološki muzej u Zagrebu je za vrijeme održavanja Europskih dana arheologije, od 16. do 18. lipnja, pripremio niz besplatnih sadržaja kako bi svim zainteresiranima približio arheologiju.

Program Europskih dana arheologije 2023. u Arheološkom muzeju u Zagrebu:

PETAK 16. 06. 12 – 16 sati

Besplatan razgled izložbi FINDS STORIES: Addressing mobility through People and Object Biographies i SEMPER FIDELIS – kućni ljubimci u antici (1 kat AMZ-a)

12 – 13 sati

Predstavljanje Vodiča po Lapidariju Arheološkog muzeja u Zagrebu (1. kat AMZ-a)

13 – 14 sati

Stručno vodstvo po Lapidariju AMZ-a 18 sati Predavanje Obljetnice i vijesti iz Egiptologije (1. kat AMZ-a) 20 sati Otvorenje izložbe AMZ 5 (1 kat AMZ-a)

SUBOTA 17. 06.

9 – 11 sati

Stručno vodstvo Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094. (početak u predvorju AMZ-a)

10 – 14 sati

Besplatan razgled izložbi Finds Stories: Addressing mobility through People and Object Biographies, SEMPER FIDELIS – kućni ljubimci u antici i AMZ 5 (1 kat AMZ-a)

NEDJELJA 18. 06.

12 – 18 sati

Besplatan ulaz, vodstva i radionice u Arheološkom parku Andautonija, Ščitarjevo

_______

PETAK I SUBOTA ARHEOLOŠKI MUZEJ U ZAGREBU

Izložba Finds Stories: Addressing mobility through People and Object Biographies

Izložba Finds Stories: Addressing mobility through People and Object Biographies osmišljena je tako da integrira materijalne, biološke i umjetničke priče o mobilnosti na dijalektički način. Dok „posjećujete“ određeno mjesto na ovom putovanju, razmislite o svom kretanju i predmetima koje koristite. Vidite li kako oni utječu na vas, ali i na ljude u vašoj okolini?

Na izložbi se istražuju različite vrste mobilnosti u raznim povijesnim razdobljima i krajolicima, od manjih cikličkih pastoralnih kretanja sve do dalekosežnih mreža trgovine i razmjene klasičnog razdoblja antike te modernog svijeta sporta. Raznolikošću ovdje izloženih predmeta nastoji se prikazati složenost ovih mobilnosti i načina na koji osoba može biti uključena u različite vrste mobilnosti tijekom svoga života.

Izložba SEMPER FIDELIS – kućni ljubimci u antici

SEMPER FIDELIS – kućni ljubimci u antici je prva u ciklusu manjih izložbi na kojima se interpretiraju teme iz svakodnevnog života u Rimskom Carstvu. Ideja je prikazati manje poznate segmente svakodnevnog života koje se podudaraju s gorućim temama u modernom društvu, poput odnosa prema životinjama, odnosa prema ženama i marginaliziranim skupinama.

Raširena praksa držanja kućnih ljubimaca nije zaobišla niti stare Rimljane, čiji je raspon životinja varirao od uobičajenijih pasa, mačaka i ptica, pa sve do reptila, vodozemaca, riba, insekata i egzotičnih životinja.

Velika rasprostranjenost Rimskog Carstva na Sredozemlju i u sjevernoj Europi, značila je veću raznolikost životinja koje su živjele unutar granica Carstva.

Predstavljanje Vodiča po Lapidariju Arheološkog muzeja u Zagrebu i stručno vodstvo po Lapidariju AMZ-a

Arheološki muzej  u Zagrebu pozivamo na predstavljanje Vodiča po Lapidariju AMZ-a u petak 16. lipnja u 13 h na 1. katu Arheološkog muzeja u Zagrebu. Vodič će predstaviti jedan od autora dr. sc. I. Radman-Livaja.

Arheološki muzej već godinama, sustavno uz svaki segment svog stalnog postava, objavljuje vodiče na hrvatskom i engleskom jeziku. Tiskani vodiči na hrvatskom i stranim jezicima su jedan od temelja ponude za posjetiteljsku publiku u svakom muzeju, pa tako i u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Vodiči po zbirkama stalnog postava serija su publikacija koju je Arheološki muzej u Zagrebu pokrenuo 2004. g. kada su izdani vodiči Pretpovijesne i Numizmatičke zbirke, za kojima su uslijedili vodiči Egipatske zbirke, Antičke zbirke te Vodič Srednjovjekovne zbirke. Trenutno su obuhvaćene sve zbirke, od pretpovijesne, preko egipatske, antičke, numizmatičke do srednjovjekovne, te je nedostajao još samo jedan segment stalnog postava, to jest lapidarij. Lapidarij je jedan od posjećenijih izložbenih prostora Arheološkog muzeja u Zagrebu, te sadržava mnoge od naših najvažnijih rimskih kamenih spomenika. Prvo izdanje Vodiča po lapidariju je na hrvatskom jeziku, a na engleskom se također planira pripremiti i tiskati najkasnije tijekom 2024. godine.

Vodič je koncipiran tako da svaki spomenik ima svoju cjelinu u vodiču, odnosno opisni tekst koji će čitateljima spomenik predstaviti kroz njegov ikonografski i umjetnički aspekt, uz objašnjenje povijesnog konteksta, te s fotografijama i crtežima, zajedno s popisom literature (za one koji žele znati više). Ujedno je svaki natpis preveden s latinskog i interpretiran čitateljima na razumljiv način.

Povodom Europskih dana arheologije održat će se predstavljanje vodiča s prigodnim vodstvom po lapidariju za zainteresirane posjetitelje koji će se tom prilikom moći pobliže upoznati s nekim od najzanimljivijih spomenika u fundusu Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Predavanje Obljetnice i vijesti iz Egiptologije

Povodom Europskih dana arheologije AMZ donosi vijesti iz Egipta. U novim istraživanjima na području Sakare otkrivene su grobnice, ali po prvi puta i dvije radionice za mumifikaciju u kojim su se nalazila sredstva i poseban ležaj za mumificiranje ljudskih i životinjskih tijela. U Gizi je nastavljen projekt skeniranja piramida te je potvrđen nalaz još jedne prostorije unutar velike piramide. Također o stogodišnjici otkrića Tutankhamona i dvjesto godišnjici dešifriranja hijeroglifskog pisma saznajte u petak, u 18 sati u Arheološkom muzeju u Zagrebu na 1. katu na predavanju koje će održati I. Uranić, voditelj Egipatske zbirke i Porin Ščukanec Rezniček, vanjski stručni suradnik

Izložba AMZ 5

Arheološki muzej u Zagrebu poziva da se pridružite u petak, 16. lipnja u 20 sati na 1. katu Arheološkog muzeja u Zagrebu gdje vas očekuju kustosi koji će rado porazgovarati s vama o nekim od najpoznatijih i najvrjednijih predmeta koji će biti prvi puta izloženi nakon potresa 2020. godine. Otkrijte izbor predmeta iz Pretpovijesne, Egipatske, Antičke, Srednjovjekovne i Numizmatičke zbirke Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Arheološki muzej u Zagrebu zatvoren je za posjetitelje još od potresa 22. ožujka 2020. godine. Zbog velike štete nanesene muzejskoj zgradi moralo se pristupiti opsežnoj rekonstrukciji, te je stalni postav silom prilika sklonjen i, do daljnjeg, nedostupan javnosti. Srećom, građevinski su radovi pri kraju, te će uskoro započeti rad na povratu stalnog postava, pa bi muzej u doglednoj budućnosti opet trebao biti u mogućnosti posjetiteljima pokazati svoj bogati fundus. Do tog trenutka Muzej želi svojoj vjernoj publici pružiti uvid u barem neke od najatraktivnijih predmeta koje čuva u svojim zbirkama, kako bi lakše dočekali otvaranje stalnog postava u svom punom opsegu. Europski dani arheologije idealna su prigoda da se publika podsjeti na blago koje se čuva u Arheološkom muzeju u Zagrebu, u iščekivanju otvaranja stalnog postava u punom sjaju.

Stručno vodstvo Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094. / SUBOTNJE ZAGREBAČKO JUTRO S RIMLJANIMA

Prošetati užim gradskim središtem uz razgledavanje spomenika ne zvuči previše egzotično, čak ni neuobičajeno. Spomenika koliko srce želi; povijesnih ličnosti, vjerskih figura, sportaša i znanstvenika u njihovim metalnim avatarima ne nedostaje gradskom središtu i posve je uobičajeno, prikladno i prirodno da jedna metropola na taj način afirmira individue što su u manjoj ili većoj mjeri, svojim mitskim ili stvarnim djelima, ostavile traga u njenoj 929 godina dugoj povijesti. Posve je pak neobično, nekonvencionalno i nadasve čudno da takva jedna metropola spomenike podiže i arheološkim predmetima, stvarima, običnim objektima iz učestale svakodnevice. Još je neobičnije, čudnovatije i maksimalno nekonvencionalno da takvi spomenici neživom formiraju narativ o prošlosti bezimenog prostora između Save i Sljemena, referirajući se na datume i dogodovštine mnogo starije od grada, na individue kojima nerijetko ni imena ne znamo, na sasvim obične predmete što su se ovdje zatekli omaškom ili kozmičkom slučajnošću.

Autori akcije Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094. pozivaju Vas na sasvim neobičnu šetnju, sasvim uobičajenom trasom, u sasvim prikladno vrijeme, u subotu u 9:00h, iz Arheološkog muzeja u Zagrebu, Zrinjevcem, preko Petrinjske i Trga bana Jelačića, do Kaptola i onda voljno.

Prošlost našeg grada, onu davnu i manje znanu, svjedočit će rimski stogodišnjaci, kovanice i uljanice, portreti i nadgrobni spomenici, Salvija i Florentin, Adietumar i Prob, Gaj i Maksimin.

NEDJELJA ARHEOLOŠKI PARK ANDAUTONIJA U ŠČITARJEVU

DAN OTVORENIH VRATA U ARHEOLOŠKOM PARKU ANDAUTONIJA U NEDJELJU 18. LIPNJA 2023. od 12 do 18 sati

AMZ vas poziva da u nedjelju 18. lipnja  posjetite Arheološki park Andautoniju u Ščitarjevu, razgledate dio rimskog grada, igrate rimske igre, sudjelujete u radionicama (izrada rimskih uljanica i kasica), isprobate rimsko vino, ili jednostavno  uživate u prirodi…

Ulaz u Arheološki park bit će beplatan, a dobrodošli su i kućni ljubimci

Arheološki park Andautonija 

U rimsko vrijeme, od 1. do 4. st., središte današnjeg zagrebačkoj područja bio je grad  Andautonija. Sačuvani dijelovi tog grada mogu se i danas razgledati u selu Ščitarjevu, svega 10-ak km od Zagreba, gdje se od 1994. godine nalazi Arheološki park.  U Arheološkom parku predstavljen je istraženi dio rimskog grada (2-4 st.),, pa tako posjetitelji na ovoj lokaciji mogu razgledati sačuvane dijelove rimske ulice, te nekoliko rimskih zgrada. Na lokalitetu su postavljene interpretacijske ploče s brojnim informacijama o lokalitetu, razvoju rimskog grada, ali i svakodnevnom životu i nađenim predmetima Uz lokalitet se nalazi izložbeni prostor (Izložba rimskih mirisa) sa suvenirnicom, a posjetitelji mogu sudjelovati i u radionicama i igraonicama (mali arheolozi, rimske igre i dr.)

Arheološki park je otvoren od 1.svibnja do 1.studenog (subotom i nedjeljom od 12 do 18 sati,  a sve ostale dana za najavljene grupe prema dogovoru).

Do Ščitarjeva se najbrže stiže Radničkom cestom, preko Domovinskog mosta (na drugom semaforu lijevo), od centra Zagreba cca 15 min.

Europski dani arheologije – 3 dana za otkrivanje arheologije diljem Hrvatske od 16. do 18. lipnja 2023. godine.

Pozivaju se svi znatiželjnici, zaljubljenici u povijest i arheologiju na zajedničko obilježavanje Europskih dana arheologije od 16. do 18. lipnja, na kojima ih očekuju stručna vodstva, arheološki lokaliteti, radionice, igraonice, arheološki kamp za djecu i mlade, predavanja, izložbe, predstavljanja knjiga, projekata i događanja i još mnogo toga.

Na službenim stranicama manifestacije može se pogledati program institucija, pregledati virtualni sadržaji, organizirati posjet ili izlet na vrijeme i pridružiti se sudionicima u muzejima, na fakultetima, arheološkom lokalitetima i manifestacijama!

Na Europskim danima arheologije 2023. sudjeluju Dubrovački muzeji – Arheološki muzej, Sveučilište u Zadru, Odjel za arheologiju, Općina Kaptol, Gradski muzej Križevci, Arheološki muzej Narona, Arheološki muzej Osijek, Gradski muzej Senj, Muzej grada Trogira, Gradski muzej Virovitica, Muzej Vučedolske kulture, Muzej krapinskih neandertalaca, Muzej seljačkih buna, Dvor Veliki Tabor i Arheološki muzej u Zagrebu kao glavni organizator za Hrvatsku.

Glavni organizatori Europskih dana arheologije, Francusko Ministarstvo kulture i Nacionalni institut za preventivna istraživanja (Inrap) okuplja niz partnerskih institucija diljem cijele Europe kako bi na popularan i pristupačan način prezentirao arheologiju i podijelio nova arheološka saznanja s javnosti. Glavni organizator za Hrvatsku je Arheološki muzej u Zagrebu.