HVIDR-a Petrinje „otkrila“ novi prostor za umjetničko stvaralaštvo: Uz Petrinjčicu međunarodna Likovna kolonija „U susret ljetu 2023.“ s mađarskim slikarima

Novinar: Antun Petračić

Šteta što nije lipanj, s punim cvatom lipa i njihovom opojnom slatkastom mirisu u kojem bi uživali, a po njem je Petrinja u poeziji nazvana i Grad lipa – govorili su domaći ljudi u raščlambi tradicionalne 5. likovne kolonije „U susret ljetu“ u organizaciji HVIDR-a Petrinje. Ovogodišnja je održana na otvorenom u novoj sportsko-rekreacijskoj zoni uz nasad lipa duž nasipa Petrinjčice, što je bilo prvi puta mjesto ovog kulturnog susreta, sada i s međunarodnim značajem. Uz petrinjske likovne amatere i prijatelje im po kistu došle iz Podravine, pridružila se i trojka iz susjedne Mađarske.

„Prste“ u svemu ovome imala je petrinjska likovno agilna i aktivna Edit Posavec, od malih nogu iz obitelji uz boje i kistove i stalna sudionica ovakvih događanja u svome gradu i diljem Hrvatske.

– Mislili smo koloniju održali na gradskom kupalištu uz Kupu, ili s druge strane nasipa pokraj malonogometnog  igralištu, ali od ideje morali odustati jer je nakon višednevnih kiša Kupa nenormalno nabujala i ozbiljno zaprijetila velikom poplavom. Edit se domislila za ovaj rekreativni prostor uz most na Petrinjčici kod Srnakove ulice i nismo pogriješili. Komunalci su postavili više drvenih štandova, a iz Mađarske pristigla tri gosta, također uz posredovanje naše Edit. Ona je dogovorila i dolazak skupine prijatelja iz Udruge Peski-art s članovima iz Đurđevca, Bjelovara i tamošnje okolice, koji su svakogodišnji sudionici ove predljetne kolonije – o pripremama velike cjelodnevne manifestacije za 2023. kazao je Antun Pintar, predsjednik HVIDR-a Petrinje.

Boraveći po press zadatku među slikarima, najprije smo se pomnije zainteresirali o gostima iz Mađarske pa od vođe prekograničnih putnika Istvana Radnai saznali kako su još nazočne Erika Vegh i Katica Vertarich, a svoje gotove radove priložile Kitti Bakronji i Zoltan Timar. Mađari su se iskazali svojim slikama, ali i popratnim donesenim darovima: pravim originalnim kolačem Mađarica, autohtonim rose vinom Schubert i čuvenom kruškovom rakijom Palinka, pa su ih noseći i dijeleći po štandovima svi kušali i hvalili ove prave izvorne mađarske domaće proizvode.

I gostujuća skupina podravsko-prigorskih slikarskih entuzijasta bila je povelika, na čelu s predsjednikom Peski-arta Franjom Mihočkom (dio članova poslao je svoje gotove slike), a najviše zbog njih iz nedaleke kuće u „Ciganskom selu“ došetao je vječna likovna legenda, Podravac rodom, a radnim poslom i životom Petrinjac, Petar Posavec – Virovec. Za njim je pristigla i supruga Ana, pa se uz njihovu Edit naveliko redale uspomene i spominjanja o ovdašnjem i tamošnjem nekadašnjem i sadašnjem životu…

Ispod crvenog štanda i ispred štafelaja, neumorno je u stvaranju slobodnog izričaja kistom baratao stalni član ove kolonije, s karakterističnim uskim ufrkanim „Dali brkom“, prepoznatljivi Danijel Barukčić. Momak je, inače, zaposlen u Zagrebu, ali često dolazi u Petrinju i naravno nije  htio izostati peti puta zaredom od „U susret ljetu 2023.“

Svoje umjetničko umijeće, sada drugu godinu na koloniji, na papir je prenosio Dean Čačić, inače konobar u obližnjem ugostiteljskom objektu, a prvo sudjelovanje zabilježila Jelena Radman iz Petrinje, Ohrabrila se za izlazak u javnost, kod kuće je pripremila osnovu motiva velikog formata, a na koloniji akrilom dovršila dojmljivi crno-bijeli kameni izgled starog grada Kaptola kraj Požege. Rekla nam je kako joj ovo stvaralaštvo predstavlja opuštanje, znači stimulans i služi kao antistres.

Odvojeno, a ipak srodno i aktualno, stvarali su otac i kćerka, Zvonimir Martinović-Mika i Ana Lipovac, s glavnim crtežima mostova po Petrinji preko Kupe i Petrinjčice, te motivima poplave, koja je proteklog vikenda zaokupljala punu pažnju domaće gradske i šire javnosti Hrvatske. Na kraju kolonije, Martinović- Lipovac su zabilježili autorski rekorder sa sedam predanih slika, pa je njima i svima ostalima zahvalnice uručio predsjednik HVIDR-e A. Pintar.

Sada će ova udruga povesti veliku akciju uramljivanja novih 50-tak radova, vrijednog umjetničkog bogatstvo i značajnog povećanja postojećeg fundusa. –Sigurno je da ćemo dio uradaka s ove i iz ranijih kolonija donirati za ukrašavanje uskoro otvorenog Veteranskog centra Petrinje, a u njemu ćemo iduće godine održati 6. likovne susrete. I udruga Peski-art namjerava svoje slike donirati petrinjskom Centru, a planiramo održati i aukciju slika, te ih u raznim prigodama pojedinačno darivati svojim članovima, donatorima, sponzorima i drugim prijateljima koji vjerno pomažu i uvijek podupiru naše akcije, a među njima i ovakvu koloniju – zadovoljstvo ovogodišnjim „U susret ljetu“ iznio je predsjednik petrinjske HVIDR-e.