Predavanje Irene Kraševac uz izložbu OTON IVEKOVIĆ – RETROSPEKTIVA u Klovićevim dvorima

U sklopu programa “Ku(l)t gledanja” uz izložbu OTON IVEKOVIĆ – RETROSPEKTIVA dr. sc. Irena Kraševac održat će u četvrtak, 13. travnja u 19 h, u Galeriji Klovićevi dvori predavanje: Akademija likovnih umjetnosti u Műnchenu u vrijeme Ivekovićeva studija – utjecaji i poticaji.

Galerija Klovićevi dvori svojim programom: “Ku(l)t gledanja” – razgovori o umjetnosti koji prati naše izložbe,  želi postići dijalog između stručnjaka i publike inzistirajući pritom na različitosti mišljenja i razmjeni znanja te se nada možda i ustanoviti nove kuteve gledanja.

Predavanje Irene Kraševac je treće po redu predavanje, nakon onih Snježane Pintarić i Ivana Kokeze, koje će biti održano uz izložbu Otona Ivekovića – Retrospektiva. Iveković je bio jedan od vodećih umjetnika hrvatske moderne unutar koje se istaknuo kao najplodniji i najistaknutiji autor povijesnoga slikarstva, ali nakon smrti njegovo stvaralaštvo palo je u zaborav. No, nakon retrospektivne izložbe održane 1995. u Umjetničkom paviljonu događa se njegova reafirmacija a cilj je ove izložbe u Klovićevim dvorima predstaviti nova istraživanja o njegovu radu.

Dr. sc. Irena Kraševac – diplomirala 1986. godine povijest umjetnosti i Španjolski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. 1999.  je magistrirala s temom „Ivan Meštrović – rano razdoblje. Dokumentacija o životu i djelu kipara Ivana Meštrovića tijekom prvog desetljeća 20. st. i umjetnička djela u kontekstu izložbi bečke i münchenske Secesije i onodobne likovne kritike“, a 2005. godine obranila je disertaciju „Neostilska sakralna skulptura i oltarna arhitektura u sjeverozapadnoj Hrvatskoj“.

Bavi se temama hrvatske umjetnosti u razdoblju 19. i prve polovine 20. stoljeća, posebice njezinim poveznicama s umjetnošću Srednje Europe. Sudjelovala je na više znanstvenih i stručnih skupova te pozvanih predavanja, a uz znanstvene radove, kritičke osvrte, prikaze u stručnim publikacijama i prijevode, piše recenzije za znanstvene i stručne časopise.

Ostvarila je međunarodnu suradnju s Institutom za povijest umjetnosti Sveučilišta u Grazu na projektu „Moderna – Beč i Srednja Europa oko 1900.“ (2004.) te s Centralnim institutom za povijest umjetnosti i Sveučilištem Ludwig-Maximilian u Münchenu na projektu „München kao središte umjetničkog školovanja“ (2008.–2009.).

U razdoblju od 1989. do 1999. bila je kustosica u Muzejsko-galerijskom centru (danas Galerija Klovićevi dvori). Od 2002. godine članica je Upravnog vijeća Muzeja Ivana Meštrovića, a od 2010. do 2014. obnašala je dužnost predsjednice Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske koji je 2014. godine uključila u međunarodnu strukovnu organizaciju CIHA – Comité International d´Historie de l´Art. Od 2011. do 2016. godine bila je glavna i odgovorna urednica stručno-znanstvenog časopisa „Peristil“.

Autorski je surađivala na izložbenim projektima, „Zagreb-München. Hrvatsko slikarstvo i Akademija likovnih umjetnosti u Münchenu“ (Umjetnički paviljon, listopad 2009.– siječanj 2010.), „Robert Auer – slikar zagrebačke secesije. Retrospektiva“ (Galerija Klovićevi dvori, rujan-prosinac 2010.), „Art déco. Hrvatska umjetnost između dva rata“ (Muzej za umjetnost i obrt, siječanj-rujan 2011.), „Alegorija i Arkadija. Antički motivi u umjetnosti hrvatske moderne“ (Galerija Klovićevi dvori, rujan-prosinac 2013.) i „Izazov moderne: Zagreb – Beč oko 1900“ (Galerija Klovićevi dvori, 2017. i Belvedere, Beč, 2017./2018.).

Zaposlena u Institutu za povijest umjetnosti te povremeno angažirana kao vanjska suradnica na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu na dodiplomskom i mentorica na doktorskom studiju.