‘Ćelava pjevačica’ u svibnju u ZKM-u

U ZKM-u se priprema Ćelava pjevačica, Eugèna Ionesca, u režiji ­Suzane Nikolić, bivše dugogodišnje članice ZKM ansambla, redovne profesorice na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Suzana Nikolić je do nedavno predavala glumu i na Shanghai Theatre Academy, jednoj od najznačajnijih kazališnih akademija u Kini. Režirat će Ćelavu pjevačicu u sklopu ZKM-ova programa Inkubator, osmišljenog kao kreativni prostor u kojem članovi ansambla u kućnoj i zaštićenoj atmosferi vlastitog kazališta mogu slobodno istraživati i razvijati osobni autorski izraz i izvan okvira temeljne profesije.

Redateljica Suzana Nikolić na probi Ćelave pjevačice / foto: Marko Ercegović

Podsjetimo, u sklopu projekta Inkubator nastale su hvaljene predstave: Velika bilježnica, Ágote Kristof u režiji i scenografiji Edvina Liverića, Zdrav i čist dom, tu je sve po mom, autora i redatelja Kristijana Ugrine, Tri X i ja po tekstu Filipa Nole u zajedničkoj režiji Filipa Nole i Arije Rizvić, te Knjiga o ljetu, Tove Jansson u režiji Nadežde Perišić Radović.

Suzana Nikolić postavit će uskoro glasoviti Ionescov komad koji ga je vinuo u jednog od glavnih predstavnika teatra apsurda.

„Zanima me ispitati kako doživljavamo Ionescov komad Ćelava pjevačica danas u 21. stoljeću. Čini mi se da je snažna poveznica vrijeme koje se u komadu izražava kroz nepredvidive, proturječne otkucaje sata, baš kao što nas vrijeme u kojem živimo sve više stišće i vrti nas u krugu pomanjkanja slobodnog vremena. U tom začaranom krugu kaotičnog vremena susreću se osobe koje se znaju i ne znaju, ili se prave da se ne poznaju, koje komuniciraju na apsurdan način, gotovo montypaythonovski. Zanima me otkriti dinamiku tih odnosa kroz ritam jezika. Svjesna sam zahtjevnosti komada, ali vjerujem da ćemo se svi skupa dobro zabavljati istražujući mogućnosti i potencijale koje krije u sebi“, ističe Suzana Nikolić.

Eugèn Ionesco
ĆELAVA PJEVAČICA 

Režija: Suzana Nikolić
Dramaturg / asistent redatelja: Espi Tomičić

Scenografkinja / kostimografkinja:  Ana Savić Gecan
Glazba: Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz
Video: Marko Turčinov
Oblikovanje rasvjete: Aleksandar Čavlek
Glume: Sreten Mokrović, Nataša Dorčić, Adrian Pezdirc, Anđela Ramljak, Nadežda Perišić Radović, Mateo Videk.  

Premijera se očekuje početkom svibnja.

Adrijan Pezdirc i Anđela Ramljak kao G. Martin i Gđa Martin / radne fotografije s probe: Marko Ercegović