Program u Noći muzeja 2023. u Arheološkom muzeju u Zagrebu , Galeriji AMZ i na mrežnim stranicama Muzeja

U Noći muzeja 2023. u petak, 27. siječnja, od 18 do 1 sat,  Arheološki muzej u Zagrebu, za publiku je pripremio program sa stvarnim i virtualnim sadržajima. Dvije izložbe na prvom katu Arheološkog muzeja, jedna izložba u Galeriji AMZ (Pavla Hatza 6), popusti u Suvenirnici i webshopu Muzeja i virtualni sadržaji na mrežnim stranicama muzeja www.amz.hr.

U Arheološkom muzeju u Zagrebu na prvom katu posjetitelji mogu razgledati dvije izložbe. Izložba Lobor – ranosrednjovjekovno središte moći, 20 godina arheoloških istraživanja predstavlja rezultate arheoloških istraživanja koja se na lokalitetu Lobor – Majka Božja Gorska, pod vodstvom dr. sc. Krešimira Filipca provode od 1998. godine. Izložba plakata Priča o Haninom kovčegu postavljena u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta koji se obilježava 27. siječnja. Zbog tekuće obnove Muzeja nije moguće razgledati stalni postav.

U Noći muzeja u Galeriji AMZ, Pavla Hatza 6, od 18 do 1 sat posjetitelji mogu razgledati izložbu Bestiarium Antiquum koja prezentira predmete iz fundusa Arheološkog muzeja u Zagrebu, mahom one koji nikada nisu bili izlagani niti publicirani u stručnoj literaturi. Predmeti su predstavljeni kroz prizmu namjene, dekoracije, zoomorfnog simbolizma i šireg kulturno-religioznog konteksta, dok vizuali izložbe nude širi pogled na odnos antičkog čovjeka prema životinjama

Na mrežnim stranicama muzeja www.amz.hr u Noći muzeja 2023 u AMZ VIRTUALNOM MUZEJU za posjetitelje su dostupni razni sadržaji. Virtualna šetnja stalnim postavom, 3D modeli arheoloških predmeta, i virtualne izložbe od kojh izdvajamo one nastale u 2022. godini: SEMPER FIDELIS – kućni ljubimci u antici, 3D priča – idemo u pustolovinu i Virtualni stari egipat. U AMZ virtualnom muzeju također se mogu razgledati filmovi i  vizualizacije pretpovijesnih krajolika Viškovaca i Kaptola i rutu Put neandertalaca u Hrvatskoj, vodiči kroz stalni postav, projekt Zagreb dok ga još ni bilo, zanimljivosti iz numizmatike i zabava za najmlađe.
https://www.amz.hr/hr/virtualni-muzej/

U edukativnom dijelu mrežnih stranica Muzeja novost je dio posvećen egiptologiji na kojem posjetitelji mogu saznati i naučiti osnove egiptologije koja uključuje povijest, kronologiju, zemljopis, imena bogova i mjesta, o jeziku i hijeroglifima, mitologiji, o Egiptu u Zagrebu, znanstveni članci i zanimljivi linkovi.
https://www.amz.hr/hr/edukacija/egiptologija/

Suvenirnici Arheološkog muzeja u Zagrebu u Noći muzeja 2023, 27. siječnja, od 18 do 1 sat, popust od 20% na publikacije u nakladi AMZ-a i suvenire vlastite proizvodnje.

webshopu amz-shop.hr Arheološkog muzeja u Zagrebu u povodu Noći muzeja 2023. 27. i 28. siječnja, popust od 20% na publikacije u nakladi AMZ-a i suvenire vlastite proizvodnje.