Sopranistica Darija Auguštan dobitnica prestižne nagrade Hrvatske glazbene mladeži ‘Ivo Vuljević’

Zagreb, 1. prosinca 2022. – Prestižna 35. Nagrada Hrvatske glazbene mladeži „Ivo Vuljević“ jednoglasnom odlukom žirija pripala je mladoj sopranistici Dariji Auguštan, a svečano uručenje nagrade održat će se 7. prosinca 2022. u 20 sati u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.

Svečanost će pratiti i gala koncert na kojem će uz Zagrebačke soliste nastupiti pijanist Lovre Marušić, laureat za 2021. godinu. Marušića očekuje i nastup 12. prosinca 2022. sa Splitskim virtuozima u Hrvatskom domu Split koji je i jedan od pokrovitelja nagrade.

Članovi Ocjenjivačkog suda za Nagradu su maestro Tonči Bilić, predsjednik žirija, mr. sc. Naima Balić, akademik Frano Parać i red. prof. art. Berislav Šipuš. U svom obrazloženju kažu: „Nerijetko se kaže da biti obdaren lijepim glasom znači istinski Božji dar. Jamačno, u tome ima istine, međutim, dužnost je onoga koji je tako obdaren taj dar uobličiti svojom osobnošću kako bi pjev postao umjetnički čin i doživljaj. Taj je spoj, izvanrednu ravnotežu i spajanje lijepoga glasa i vlastita duhovnog sadržaja postigla sopranistica Darija Auguštan, što ju je izdvojilo u ovogodišnjoj iznimno jakoj konkurenciji mnogih mladih izvrsnih glazbenika s raznih područja, od kojih su mnogi već postigli niz zapaženih uspjeha.“.

Darija Auguštan ostvarila je brojne nastupe i osvojila prestižne nagrade u zemlji i u inozemstvu. Njezine interpretacije iskazuju podjednako visoku razinu tehničkog umijeća kao i dobro obrazovanje na području poznavanja stilova, ali i bogat emocionalni svijet iz kojega proizlazi suptilna lirska izražajnost njezinih izvedbi i taj spoj ju predstavlja kao umjetnicu čije izvedbe postižu mahom najviše ocjene za umjetničke dosege. Jedna je od najtraženijih mladih glazbenica, a solo pjevanje diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Snježane Bujanović – Stanislav. Pjevačko obrazovanje započela je u Glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu u klasi prof. Nataše Šurine. Njezin lirski sopran karakterizira jako lijepa boja, tehnička izvrsnost, sonornost te je iznimno ugodan za slušatelja. Bez obzira na njezine godine, iza nje je već pozamašan niz glavnih uloga u operama i operetama različitih glazbenih stilova u gotovo svim hrvatskim opernim kućama, a odnedavno je članica solističkog ansambla Zagrebačke opere u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Ugledna nagrada sastoji se od novčanog iznosa, diplome, koncerta te podrške u razvoju karijere, a nosi ime Ive Vuljevića, počasnog predsjednika Hrvatske glazbene mladeži, direktora opere HNK u Zagrebu, direktora ansambla LADO, dugogodišnjeg ravnatelja i počasnog člana Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

Dosadašnji dobitnici Nagrade Ivo Vuljević su: Radovan Vlatković, Lidija Horvat, Dejan Lazić, Katarina Krpan, Lovro Pogorelić, Anđelko Krpan, Monika Leskovar, Ana Vidović, Davor Bobić, Martina Filjak, Ivana Bilić, Jadranka Gašparović, Renata Pokupić, Luka Vukšić, Matija Dedić, Krunoslav Babić, Zagrebački klavirski trio, Kvartet Porin, Valentina Fijačko, HGM Jazz Orkestar Zagreb, Tomislav Mužek, Akademski duhački kvintet, Udaraljkaški ansambl Bing Bang i Igor Lešnik, Petrit Çeku, Luka Šulić, Pavao Mašić, Petra Kušan, Danijel Detoni, Marin Maras, Ansambl Cellomania i Valter Dešpalj (posebno priznanje u povodu 20. obljetnice nagrade), Aljoša Jurinić, Srđan Bulat, Filip Merčep, Goran Jurić, Diana Haller, Kaja Farszky, Marco Graziani, Ivan Krpan, Katarina Kutnar, Luka Ljubas, Franjo Bilić, Sara Glojnarić, Mia Pečnik, Martina Jembrišak i Lovre Marušić.

Pokrovitelji Nagrade su Ministarstvo kulture i medija RH, Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Hrvatski dom Split, Tis Grupa, Restoran Gallo, vinarija Krauthaker i Press Clipping.

hgm.hr