Držić u ZKM-u – scenska čitanja 2022.

Nagrada za dramsko djelo Marin Držić najvažnija je hrvatska nagrada za neobjavljeni suvremeni dramski tekst, koju Ministarstvo kulture dodjeljuje od 1991. godine u svrhu poticanja dramskog stvaralaštva. Međutim, praizvedbe suvremenih hrvatskih autora i dalje su relativno rijetke te novi tekstovi teško pronalaze put do svojih redatelja ili kazališnih kuća. U smislu dodatne afirmacije suvremenog dramskog stvaralaštva Zagrebačko kazalište mladih svojim programom Držić u ZKM-u, nastalom u suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH, u formi malog festivala koncertnih čitanja, već gotovo tradicionalno predstavlja nove laureate.

U ovoj kazališnoj sezoni predstavljamo nagrađene tekstove u 2021. godini, koje je na najrecentnijem natječaju izabralo stručno povjerenstvo u sastavu Jasen Boko, Doris Šarić-Kukuljica i dr. sc. Martina Petranović. U scenskom čitanju režiju svih triju tekstova (Kamo se ide kad se odlazi Nikoline Rafaj, Mama, smijemo li danas umrijeti Monike Herceg i Nestajanje Tomislava Zajeca) potpisuje Dražen Krešić, a dramaturgiju Filip Rutić. Kao i prijašnjih godina, sve dramske tekstove izvode članice i članovi ansambla ZKM-a.

Zagrebačko kazalište mladih ovim se programom na najbolji način pridružuje afirmaciji suvremene drame, ali i mladih redatelja i dramaturga koji je u ovim scenskim izvedbama oblikuju i predstavljaju. Ujedno, ovo je za mnoge tekstove i njihove autore prvi, ali važan korak prema konkretnom ostvarivanju pravog potencijala novih drama u prostoru izvedbe, na nekoj od hrvatskih pozornica.

 

DRŽIĆ U ZKM-u – scenska čitanja 2022.

Redatelj: Dražen Krešić
Dramaturg: Filip Rutić

Ulaz slobodan

 

PON / 12. 12. 2022./ 19.00
DVORANA POLANEC

Monika Herceg

MAMA, SMIJEMO LI DANAS UMRIJETI

2. NAGRADA (ravnopravno dijele)

Drama Monike Herceg nadahnuta je aktualnom problematikom migracija stanovništva prouzročenih ratovima i teškim životnim uvjetima te nastavlja val sve brojnijih dramskih djela i kazališnih predstava u hrvatskome teatru o sudbinama migranata u potrazi za boljim životom. Dramska radnja strukturirana je kao niz postaja na križnome putu što ga migranti moraju savladati da bi došli do svojeg cilja. Autorica pritom sudbinu migranata, njihovih patnji, nerijetko i smrti, sagledava ponajviše iz očišta djece kao najvećih i najnevinijih žrtava, a posljednje riječi drame ipak prepušta simboličnome liku Poezije i njezinu optimističnu uvjerenju da ljubav i riječ na koncu mogu nadvladati ništavilo.

Glume: Dado Ćosić, Zoran Čubrilo, Petar Leventić, Danijel Ljuboja, Anđela Ramljak, Nadežda Perišić Radović, Ivan Pašalić, Barbara Prpić, Toma Medvešek, Dora Polić Vitez

 

UTO / 13. 12. 2022. / 19.00
DVORANA POLANEC

Tomislav Zajec

NESTAJANJE

2. NAGRADA (ravnopravno dijele)

U nekoliko pripovjednih linija koje se međusobno isprepleću u nelinearnom slaganju vremena, Tomislav Zajec gradi dramsku napetost postupno razotkrivajući istinu o strašnom zločinu koji je počinjen nad Markom, šestogodišnjim dječakom oštećena sluha. Karlo, ugledni znanstvenik, uzoran suprug i otac, otkriva se kao zastrašujući zlostavljač, seksualni predator bez imalo grižnje savjesti. Njegove rečenice koje nakon dvadeset godina izgovara Marku lede krv: „Jaki ili slabi, svi smo mi zločinci u nečijoj povijesti. Ja sam u vašoj i to je u redu. Ja s tim mogu leći i mirno spavati.ˮ Slojevitost karakterizacije likova u drami i njihovi odnosi produbljuju svu kompleksnost tragičnog događaja. Markov je unutrašnji pakao prekriven šutnjom koja ga izjeda i pretvara u čovjeka koji „nestajeˮ. Rastače njega, ali i njegovu obitelj. Tomislav Zajec ne tješi nas i ne zavodi sentimentom, ne moralizira, svojom dramskom partiturom poziva i pojedince i širu društvenu zajednicu da svojim glasom razbiju zid šutnje, da prokažu i kazne zločince.

Glume: Sreten Mokrović, Nataša Dangubić, Anđela Ramljak, Barbara Prpić, Dado Ćosić, Mia Melcher, Dora Polić Vitez, Ivan Pašalić

 

SRI / 14. 12. 2022. / 19.00
DVORANA POLANEC

Nikolina Rafaj

KAMO SE IDE KAD SE ODLAZI

1. NAGRADA

Kamo se ide kad se odlazi Nikoline Rafaj zrela je, vješto napisana drama koja govori o ljudima neodlučnima oko svojeg mjesta u svijetu. „Onaˮ, protagonistica koja „pokušava saznati kamo se ide kad se odlaziˮ, pridružuje se grupi ljudi sa sličnim životnim dvojbama, u hostelu koji okuplja one koji, svojim izborom, „pokušavajuˮ: odrasti, otići, nedostajati nekom, zaboraviti, ne pitati se „kamo“… Ona je Jedermann, Svatković suvremenog svijeta, ali taj se svijet bitno promijenio od onoga Hofmannsthalova, pa ovo nije moralitet „koji širi smisao ljudskog postankaˮ, nego suvremena drama u kojoj se čovjek okreće od svijeta i traži svoj smisao, drugačiji od onog u koji svijet srlja. Iznimno zanimljiva, mudra i otvorena za scenska rješenja Kamo se ide kad se odlazi drama je koja nestrpljivo očekuje svoje zasluženo uprizorenje.

Glume: Nataša Dangubić, Hrvojka Begović, Mia Melcher, Barbara Prpić, Mateo Videk, Adrian Pezdirc, Nataša Dorčić, Anđela Ramljak, Ivan Pašalić.

Glasovi: Dado Ćosić, Sreten Mokrović, Dora Polić Vitez, Lucija Šerbedžija.