Proglašeni pobjednici natječaja ‘Radost slikanja uz glazbu’

Noel Dedaj, učenik iz Zadra, osvojio je prvu nagradu na natječaju ‘Radost slikanja uz glazbu’

Zagreb, 29. studenoga 2022. – Noel Dedaj, učenik 2. razreda OŠ Zadarski otoci iz Zadra osvojio je prvu nagradu na natječaju „Radost slikanja uz glazbu“ koju je dodijelila Hrvatska glazbena mladež (HGM) u okviru programa „Priče iz bečke šume“.

Mladi Zadranin je pod mentorstvom učiteljice Željke Diklan slušajući glazbu Johanna Straussa oca i sina pripremao svoj likovni rad, a predstavio ga je na izložbi koja se održala u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Izložba se održala uoči dva velika koncerta za mladu publiku, u okviru HGM-ovog programa Priče iz bečke šume“.

Stručni žiri u sastavu: Ida Loher i Maja Rožman, profesorice na Akademiji likovnih umjetnosti te Martina Ranilović Vrdoljak, modna dizajnerica izdvojio je kako mu je „cijeli rad prožet ritmom i dinamikom koja se očituje u načinu kombiniranja i izmjenjivanja linija, ploha i boja kao i u načinu kombiniranja i interpretiranja motiva. Pozadina titra u stalnoj izmjeni bijele i obojane plohe papira što još više naglašava ritam crnih linija. Motivi drveća i ptica koji se ponavljaju variraju svoj oblik u malim pomacima. Te male, ali stalne vizualne izmjene potiču promatrača da istražuje i otkriva nove i nove podražaje koji prenose doživljaj glazbe kao niz različitih ritmova koji se spajaju u jednu harmoničnu cjelinu.“.Noel je za nagradu osvojio putovanje na kulturni izlet u Beč koje će mu omogućiti Art Travel, partner programa. Ujedno, sve dobitnike natječaja Školska knjiga nagradila je prigodnim i vrijednim poklonima.

Rita Kapetanović, iz vrtića DV Sesvete, pod mentorstvom Natalije Malić, Marije Marušić i Marije Srakec osvojila je drugu nagradu. Treća nagrada pripala je Dorotei Botinčan, učenici 5. razreda, OŠ braće Radić iz Kloštar Ivanića, a mentorica joj je bila Vlasta Tolić. Dodijeljene su i dvije posebne nagrade i to: Marku Krčmaru, učeniku 2. razreda OŠ “Petar Zrinski” iz Šenkovca kod Čakovca, uz mentorstvo Jasminke Mesarić te Jakovu Kosu, učeniku 5. razreda OŠ braće Radića iz Kloštar Ivanića, a mentorica mu je Vlasta Tolić.

HGM-ov program „Priče iz bečke šume“ obuhvatio je natječaj „Radost slikanja uz glazbu“, izložbu i dva velika koncerta koja su se održala u Velikoj dvorani KDV Lisinski tijekom kojih su djeca iz dječjih vrtića i osnovnih škola uživala u koncertu Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem Tončija Bilića. Glazbeni dio programa upoznao je djecu s najljepšim valcerima i polkama obitelji Strauss, a naracijski je program pratila Martina Vrdoljak Ranilović, modna dizajnerica i moderatorica, koja ih je upoznala i s osnovnim pravilima dobrog odijevanja. Polaznici plesnih škola Umjetničke škole Franje Lučića i Umjetničke plesne škole Silvije Hercigonje pod umjetničkim vodstvom Jasne Čižmek Tarbuk plesno su obogatili cijeli program i doživljaj mlade publike.

Ciljevi ovog HGM-ovog programa, između ostaloga su, na najbolji mogući način predstaviti vrijednosti likovne i glazbene kulture uživo i obogatiti obvezne odgojno-obrazovne programe u dječjim vrtićima i školama. Velikoj većini djece ovakav, iznimno bogat program je prvi susret s velikim koncertnim dvoranama, a zasigurno i prvi doživljaj koji će im ostati u pamćenju i inspirirati ih da možda svoj karijerni put pronađu u umjetnosti.

Programe HGM-a podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH, Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba te Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade Grada Zagreba. U realizaciji programa HGM-a svestrano sudjeluju i Zagrebačka filharmonija, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, Glazbena škola Vatroslav Lisinski, Umjetnička škola Franje Lučića, Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonje te brojni umjetnici.

hgm.hr