Likovna izložba i koncerti Hrvatske glazbene mladeži – Edukativan program za mlade ‘Priče iz bečke šume’

Zagreb, 25. studenoga 2022. – Na natječaj „Radost slikanja uz glazbu“ u okviru programa „Priče iz bečke šume“ u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži pristigla su čak 172 likovna rada koji će se 29. studenoga 2022. godine predstaviti na izložbi u KD Vatroslava Lisinskog nakon koje će mlada publika uživati i tijekom dva koncertna programa kada će upoznati najljepše valcere i polke obitelji Strauss.

Izložba se otvara u 9.30 u Foyeru Velike dvorane, a koncerti su na rasporedu u 10.30 te 12.00 sati, a zbog velikog interesa publike ulaznice je moguće nabaviti samo za koncert koji se održava u 12 sati. Partneri Hrvatske glazbene mladeži u organizaciji ovog edukativnog projekta su Zagrebačka filharmonija, KD Vatroslava Lisinskog, Umjetnička škola Franje Lučića i Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonje.

Tijekom trajanja ovogodišnjeg natječaja djeca su uz vodstvo svojih profesora i mentora slušala glazbu Johanna Straussa oca i sina, a radove je odabrao stručni žiri u sastavu: Ida Loher i Maja Rožman, profesorice na Akademiji likovnih umjetnosti te Martina Ranilović Vrdoljak, modna dizajnerica. Iz obrazloženja stručnog žirija izdvaja se mišljenje: likovni radovi pokazuju mnoštvo različitih pristupa interpretaciji glazbe te samo potvrđuju bogatstvo dječjeg doživljaja te mogućnosti inspiracije glazbom.

U sklopu otvorenja izložbe dodijelit će se i nagrade za najbolje radove, a mladi autor prvonagrađenog rada kao nagradu dobiva putovanje na kulturni izlet u Beč, a sponzor nagrade je Art Travel. Hrvatska glazbena mladež (HGM) se posebno zahvaljuje svim profesorima-mentorima i mladima koji su inspiraciju pronašli u slušanju glazbe kao i mnogobrojnim partnerima i podupirateljima.

Natječaj „Radost slikanja uz glazbu“ HGM pokreće svake godine s ciljem motiviranja djece predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi da likovnu inspiraciju pronađu u glazbi te se u sezoni 2022./2023. održava u dva termina s dvije teme.

Tijekom oba koncerta Zagrebačkom filharmonijom dirigirat će maestro Tonči Bilić, ujedno i predsjednik HGM-a. Martina Vrdoljak Ranilović, modna dizajnerica i moderatorica, vodit će mladu publiku kroz glazbu obitelji Strauss uz priču o osnovnim pravilima dobrog odijevanja. Sve to bit će začinjeno koreografijama koji će mladoj publici prirediti polaznici plesnih umjetničkih škola koje umjetnički vodi Jasna Čižmek Tarbuk. Ona je koordinirala suradnju s plesnim odjelom Umjetničke škole Franje Lučića i Umjetničkom plesnom školom Silvije Hercigonje kako bi se program mogao kvalitetno obogatiti i realizirati.

Programe HGM-a podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH, Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba te Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade Grada Zagreba. U realizaciji programa HGM-a svestrano sudjeluju i Etnografski muzej u Zagrebu, Zagrebačka filharmonija, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, Glazbena škola Vatroslav Lisinski, Centar za kulturu i informacije Maksimir, Centar za kulturu Trešnjevka, SKUD Ivan Goran Kovačić, Umjetnička škola Franje Lučića, Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonje te brojni umjetnici. Više informacija potražite na hgm.hr mrežnoj stranici.