Koncert Stockholms Saxofonkvartett u Arheološkom muzeju u Zagrebu

U utorak, 29. studenoga 2022. godine s početkom u 20 sati u Glazbenom salonu AMZ nastupa Stockholms Saxofonkvartett. Koncert će se održati na 1. katu Arheološkog muzeja u Zagrebu, Trg Nikole Šubića Zrinskog 19. Ulaz je besplatan.

Stockholms Saxofonkvartett jedan je od vodećih europskih ansambala za novu glazbu. Kvartet, osnovan 1969., unio je posebnost u komornu glazbu pisanu za saksofon i zaslužan je za izvedbu više od 700 djela švedskih i inozemnih skladatelja. Trenutnu ekipu ansambla čine Linn Persson, Theo Hillborg, Jörgen Pettersson i Mathias Karlsen Björnstad, a na zagrebačkom koncertu članicu Linn Persson zamijenit će Teo Hillberg. Kvartet je gostovao diljem Europe (Baltik, Francuska, Njemačka, Italija, Španjolska, Mađarska, Grčka, Poljska, Bosna, Srbija, Kosovo, Rumunjska, Rusija, Gruzija, Ukrajina), a nastupali su i u Iranu, Boliviji, SAD-u, Turskoj, Egiptu, Izraelu, Južnoj Africi, Japanu, Kini i Mongoliji. Oni predstavljaju švedsku glazbu u inozemstvu, a sa sobom kući donose nove glazbene susrete i iskustva koja potom dijele sa švedskom publikom.

Program
David Mastikosa          Mustra (world premiere)
Maria Lithell Flyg         Tease-interference
Matthew Pettersson     Dance Party Playlist
Aftab Darvishi             Hidden dream

Mathias Karlsen Björnstad (r. 1986.) je saksofonist koji se školovao na Kraljevskoj švedskoj glazbenoj akademiji u Stockholmu. Nakon magisterija 2010., Mathias je svirao po cijelom svijetu, poput Škotske, Ukrajine, Turske, Estonije i Rusije. Od 2012. saksofonist je u Stockholmskom kvartetu saksofona. Specijalizirao se za suvremenu umjetničku glazbu i praizveo je više od 70 novonapisanih djela skladatelja iz cijeloga svijeta.

Jörgen Pettersson (r. 1964.), jedan od najistaknutijih švedskih solista, studirao je na Conservatoire National de Bordeaux u Francuskoj kod legendarnog francuskog profesora saksofona Jean-Marie Londeixa. Po povratku u Švedsku postao je prvi student saksofona koji je ikada dobio diplomu poslijediplomskog studija i nagradu za izvrsnost na Kraljevskoj glazbenoj akademiji u Stockholmu. Vrlo je tražen solist, ali bavi se i komornom glazbom. On je alt saksofonist Stockholmskog kvarteta saksofona, a također je član ansambala Son i KammarensembleN. Osim što je umjetnički direktor Švedskog proljetnog glazbenog festivala, član je Kraljevske švedske glazbene akademije od 2014. godine.

Theo Hillborg (r. 1996.) brzo se nametnuo kao jedan od najuzbudljivijih i najsvestranijih mladih glazbenika u Švedskoj. Theov repertoar kreće se od srednjovjekovne do nove glazbe, a uključuje i jazz i narodnu glazbu. Theo je iskusan orkestralni glazbenik i radio je s dirigentima kao što su Edward Gardner, Oliver Knussen i Yan Pascal Tortelier, te s orkestrima kao što su Kraljevski filharmonijski orkestar i Manchester Camerata. Kao solist, Theo je osvajao nagrade na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima kao što su Stockholm International Music Competition i Polstjärne. U travnju 2021., Theo je zajedno sa svojom kolegicom iz dua, Juliom Isaksson (klavir), pobijedio na bijenalu komorne glazbe Young & Promising. Nakon što je završio diplomski studij na Kraljevskoj glazbenoj akademiji u Londonu gdje je studirao kod Simona Harama i Martina Speakea, trenutno nastavlja magistarski studij kod profesora Christera Johnssona na Kraljevskoj glazbenoj akademiji u Stockholmu.

Teo Hillberg (r. 1999.) počeo je svirati saksofon sa šest godina, a studirao je na Musikskolan Lilla Akademien u Stockholmu, od kada je neprestano uključen u kulturi život Švedske. Nekoliko je puta nastupao kao solist i sa Švedskim nacionalnim omladinskim puhačkim orkestrom, Stockholmskim simfonijskim orkestrom mladih, kao i s O/Modernt komornim orkestrom. Ne samo da Teov interes leži u sviranju saksofona, već i u skladanju i pisanju, budući da on vjeruje da su svi oblici umjetnosti međusobno povezani. Godine 2018. skladao je nekoliko skladbi uvrštenih u operetu, Irrfärder, zajedno sa studentima Musikskolan Lilla akademije. Teo studira saksofon i kompoziciju na Kraljevskoj glazbenoj akademiji u Londonu.