‘Kamen’ Mariusa von Mayenburga za Noć kazališta u ZKM-u

Perfektna Noć kazališta, predstava Kamen, Mariusa von Mayenburga, u režiji Patrika Lazića, o perpetuiranju laži i predrasuda, u kojoj dvije glavne uloge paralelno nose Doris Šarić Kukuljica i Mirjana Karanović.

Koprodukcija Zagrebačkog kazališta mladih i Beogradskog narodnog pozorišta.

U Noći kazališta, 19. studenog, subota u 20 sati, ulaznice su s popustom 40 kuna.

Predstava koja govori o tome kako je „oteto, prokleto” i kako je živjeti sa zlom u sebi. Drama Mariusa von Mayenburga napisana je tako da polako doznajemo kako su desetljeća profiterskog života u židovskoj kući, kupljenoj u vrijeme njemačke nacističke povijesti po sramotno niskoj cijeni u ratnom grabežu, oblikovala njezine stanovnike.

Priča o obiteljskim tajnama i pojedinačnim odgovornostima.

1993. u jednoj kući u Dresdenu za stolom sjede baka Withe i mama Heidrun koja priča Hannah, svojoj kćerki koja je rođena u Zapadnoj Njemačkoj, priču o povijesti njihove obitelji. Priču o svojem ocu, heroju koji je omogućio židovskoj obitelji bijeg iz nacističke Njemačke da bi zato što je bio simpatizer Židova na kuću bio bačen kamen (koji u toj obitelji ima status relikvije), a koji je poginuo prilikom oslobođenja Dresdena od strane Rusa.

No, cijela priča je fasada koja počiva na laži i ona se dio po dio ljušti pred našim očima. Otac kojeg obitelj prikazuje kao heroja bio je nacist koji je Gestapu prijavio Židova, sveučilišnog profesora, kako bi se domogao radnog mjesta i njegove kuće koju je židovska obitelj uredila s velikom ljubavlju pretvorivši je u luksuzni domicil koji je odisao visokom građanskom kulturom. Kamen, koji je bio bačen kroz prozor, bacila je grupa mladića misleći da u kući stanuju Židovi, a otac na kraju rata ne pogiba od Rusa već počini samoubojstvo ostavivši oproštajno pismo koje je završio s „Heil Hitler“.

Marius von Mayenburg Kamen

Redatelj: Patrik Lazić

S njemačkog preveli: Drinka Gojković i Boris Perić Dramaturginja: Katarina Pejović Scenografkinja: Vesna Popović Kostimografkinja: Marta Žegura Oblikovatelj svjetla: Aleksandar Čavlek Dizajn zvuka: Teodora Đurković Video radovi: Jelena Tvrdišić i Aleksandar Jakonić Asistentica redatelja: Ana Janković

Inspicijentica: Petra Prša

Glume članovi ansambla ZKM-a i BDP-a: Mirjana Karanović, Dado Ćosić, Nataša Marković, Iva Ilinčić, Doris Šarić Kukuljica, Mia Melcher