„rakije, rakije, rakije amo“

Photo by Charles “Duck” Unitas on Unsplash

Autor: Aleksandar Olujić

Kažu da je šljiva ove godine dobro rodila. Jedna je to dobra vijest utopljena u hrpi loših što jedna drugu nadmašuju svojim, ovisno jeste li optimist ili pesimist, sivilom ili crnilom.

Neki dan ugledao sam na televiziji lik jednog čovjeka na kojeg sam bio zaboravio. Todorić se zove i nekoć je bio gazda.

S velikim „G“.

The Gazda.

Vlasnik velikog i moćnog Agrokora.

Isti onaj koji se očajnički borio da ga Englezi ne izruče Hrvatskoj. Kao kroz maglu prisjećao sam se javljanja reportera  iz Londona što su tada pratili uzaludne pokušaje čovjeka, koji je donedavna bio najmoćniji poslovni čovjek u regiji, da izbjegne suđenje u vlastitoj zemlji. Za što su ga sumnjičili, za koje konkretne kriminalne radnje, više nisam imao pojma.

Sad ga opet slikaju, samo ovaj puta ne u Londonu nego negdje u Zagrebu. Ispred zgrade suda. On daje izjave, odgovara na pitanja novinara, uzbuđeno maše rukama.

Tog je dana na sudu trebala biti protiv njega podignuta optužnica.

Ali nije.

Pet godina su je pripremali i ništa od nje.

Istovremeno stiže vijest kako je neki arapski šeik kupio od Rusa 40-ak posto dionica Agrokora, koji se, BTW, sada zove Fortenova.

Dok gospon šeik nije objavio tu vijest nitko o tome nije imao pojma

Frka.

Svi su na zadnjim nogama. Postavljaju se pitanja tko je tko u cijeloj priči? Tko su ruski igrači? Ima li šeik dozvolu za kupnju? Hoćemo li poslije lex Agrokora imati lex Fortenova? Itd.

Šlag na torti, koju ćemo na ovaj ili onaj način svi mi pokusati, zvanoj Fortenova je njen dug koji je veći od onog Agrokorovog. Slijedeće godine dolazi na naplatu 1,157 milijardi eura! A, usput budi rečeno, da šlag bude slađi prodali su Ledo, Kompas, Atlas i Cibonin toranj!?

A sad idemo na na gori dio priče.

Ovaj Agrokor-Fortenova show ukrao je pozornost krimiću o zatvaranju sisačke Rafinerije i drami oko navodno privremenog zatvaranja Rafinerije Rijeka zbog radova na njenoj modernizaciji (i to baš sada), bajci o obnovi Banije i Zagreba, dramskoj seriji o podizanju optužnice za četiri bivša ministra zbog muljaže, poučnoj priči kako zaraditi milijardu kuna na plinu i vodiču za penzionere o tajnama prodaje vune i tuđih dugova.

Nećemo dalje.

Šljiva je rodila, vele…

Alkohol ubija… znamo, o znamo,
Znamo da alkohol škodi,
No rakije, rakije, rakije amo,
Jer utjehe nema u vodi.

(Dobriša Cesarić, Vagonaši)

PS:

Oprezno s rakijom, molim vas, u njoj nema utjehe, samo mamurluka.