Raspisan natječaj za izbor tri nova dramska teksta u okviru kazališnog projekta Shadow Pandemic: Hidden Voices / Sjene pandemije: Skriveni glasovi

Zagrebačko kazalište mladih, Hrvatska, Slovensko narodno kazalište Maribor – Festival Boršnikovo srečanje, Slovenija, i Beogradsko dramsko kazalište, Srbija, kao partneri i producenti raspisuju:

Natječaj za izbor tri nova, neobjavljena dramska teksta u okviru kazališnog projekta Shadow Pandemic: Hidden Voices / Sjene pandemije: Skriveni glasovi

Natječaj je temeljen na širokoj temi o zlostavljanim i zanemarenim ženama tijekom pandemije Covid-19, a projekt Pandemija Sjena: Skriveni glasovi, sufinanciran je sredstvima Kreativne Europe uz financijsku potporu Europske komisije.

Na natječaj  se mogu prijaviti autorice dramskih tekstova, odnosno, prema općim propozicijama natječaja, ženske osobe koje borave u zemljama  EU kao i onih obuhvaćenih programom Kreativna Europa (Island, Norveška, Albanija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Srbija, Gruzija, Moldavija, Ukrajina, Tunis, Armenija, Kosovo*)

*Ova oznaka ne dovodi u pitanje stajališta o statusu, i u skladu je s Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 1244/1999 i mišljenjem ICJ-a o Deklaraciji o neovisnosti Kosova.

Neobjavljeni dramski tekst može biti napisan na hrvatskom, slovenskom ili srpskom jeziku. Odabrani tekstovi bit će prevedeni na engleski jezik, objavljeni u online obliku i nagrađeni, a praizvedbu nagrađenih tekstova, predstavu u formi omnibusa, režirat će redateljica Selma Spahić. Predstave će biti izvedene u Zagrebu, Beogradu i Mariboru.

Rok za slanje dramskih tekstova je do 18. siječnja 2023. do ponoći, a rezultati će biti objavljeni najkasnije do 28. veljače 2023. na web stranici projekta Shadow Pandemic https://shadowpandemic.eu/javni-pozivi/  gdje se može preuzeti tekst natječaja s propozicijama za prijavu.

Tekstove na hrvatskom, srpskom ili slovenskom jeziku treba slati u Word ili PDF formatu na adresu e-pošte: shadow.pandemic@zekaem.hr

Svaki od odabranih tekstova biti će honoriran u bruto iznosu od 4.400,00 €, uz napomenu da spomenuti iznos sadrži sve poreze i davanja.

Stručni žiri koji odlučuje o tri nagrađena teksta je u sastavu:
Vilma Štritof (SNG Maribor – Festival Borštnikovo srečanje) / Rok Andres (SNG Maribor – Festival Borštnikovo srečanjeing) / Biljana Srbljanović (BDP) / Tanja Šljivar (BDP) / Tomislav Zajec (ZKM) / Selma Spahić (ZKM) / Ivana Vuković (dramaturginja projekta)

Više o projektu Sjene pandemije: Skriveni glasovi

Projektne aktivnosti i ciljeve projekta predstavili su nedavno u SNG Mariboru Snježana Abramović Milković, ravnateljica Zagrebačkog kazališta mladih, Aleš Novak, umjetnički ravnatelj Festivala Borštnikova Srečanja, Bojana Karajović, pomoćnica ravnatelja Beogradskog dramskog kazališta i Ivana Vuković, dramaturginja projekta.

“Brojke pokazuju da je nasilje nad ženama u porastu i, kako kazališta igraju važnu društvenu ulogu, želimo kroz projekt podići svijest mladih o ovoj važnoj temi i pružiti im priliku da kroz radionice nauče o procesu stvaranja kazališne predstave.” – Snježana Abramović Milković, ravnateljica Zagrebačkog kazališta mladih

“Promičemo i dajemo priliku ženskim tekstopiscima i kazališnim umjetnicima, jer su i dalje u neravnopravnom položaju u kazališnim profesijama.” – Bojana Karajović, pomoćnica ravnatelja Beogradskog dramskog kazališta

Festivalski susret Boršnik, Zagrebačko kazalište mladih i Beogradsko dramsko kazalište naredne dvije godine vodit će projekt Sjene pandemije: Skriveni glasovi, koji se bavi problemom nasilja nad ženama tijekom zatvaranja javnog života zbog pandemije koronavirusa. U sklopu projektnih aktivnosti stvorit će se novi dramski tekstovi, provesti radionice s mladima, a projekt će biti završen kazališnim uprizorenjem.

Dvogodišnji projekt sufinanciran je u okviru programa Kreativna Europa, Europske komisije u iznosu od 200 000 eura.

Projektom se podiže svijest o nasilju nad ženama tijekom pandemije koronavirusa u široj javnosti i među mladima. U pripremu i provedbu projekta bit će uključeno 30 umjetnika i 60 mladih, koji će sudjelovati na radionicama, produkcijama predstava s najmanje 11 ponavljanja u partnerskim kazalištima u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Poljskoj i Češkoj.