Koncerti Zagrebačkih mladih filharmoničara u zagrebačkom Oktogonu i na Amadeus festu Bjelovar

Mozartova Gran partita u izvedbi Zagrebačkih mladih filharmoničara

Zagreb, 10. listopada 2022. – Zagrebački mladi filharmoničari pod ravnanjem maestra Tončija Bilića održat će dva koncerta i to u zagrebačkom Oktogonu 14. listopada s početkom u 19 sati i u Bjelovaru, 16. listopada s početkom u 20 sati u dvorani Biskupijskog ordinarijata Bjelovarsko-križevačke biskupije u sklopu Amadeus festa.

Zagrebački mladi filharmoničari (ZMF) su projekt Hrvatske glazbene mladeži (HGM) koji je nastao na poticaj ureda za kulturu Grada Zagreba 2020. godine. Okuplja ponajbolje mlade glazbenike, studente, koji kroz orkestar imaju mogućnost sudjelovati u zajedničkom muziciranju pod vodstvom mentora, nastupati na više pozornica u Hrvatskoj te steći nova glazbena poznanstva što afirmativno utječe na njihovu karijeru i glazbeno sazrijevanje. U protekle dvije godine nastupali su u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu, Zorin domu u Karlovcu, Varaždinskoj katedrali, Grožnjanu i malom živopisnom istarskom gradiću Raklju.

Na obje koncertne večeri izvodit će Mozartovu Serenadu br. 10 za puhače zvanu Gran partita za dvije oboe, dva klarineta, dva basetna i četiri francuska roga, dva fagota te jedan kontrabas. Ovo Mozartavo djelo, neobične ljepote, jedno je od najreprezentativnijih skladbi klasičnog repertoara skladano za puhačke instrumente, a izvodi se kao samostalno koncertno djelo koje je iznimno popularno i rado slušano. U popularnoj kulturi poznato je iz filma „Amadeus“ gdje se Salieri istovremeno divi i zavidi Mozartu na njegovoj genijalnosti. U profesionalnom smislu djelo je zahtjevno tehnički, interpretacijski i tonski, te se na njemu doista puno toga može naučiti što je dodatan poticaj mladim glazbenicima. Naslanja se i na Amadeus fest, hrvatski festival komorne glazbe međunarodnog dosega koji je posvećen velikom skladatelju i gradu Bjelovaru. Naime, grad Bjelovar i skladatelj Mozart rođeni su iste godine.

Koncerti su otvoreni za javnost jer je cilj HGM-a učiniti vrhunsku glazbu dostupnom svim građanima što unapređuje i oplemenjuje vrijednosni sustav društvene zajednice. Uz umjetničko vodstvo mo Bilića nastupit će na oboama: Emma Jacetić i Petra Domišić, klarinetima: Marta Burazer i Kristina Marija Vukoja, basetnim rogovima: Tana Michl i Lucija Bošković, francuskim rogovima: Bruno Laktaš, Marko Gugić, David Vlah i Dario Kšenek, fagotima: Domagoj Pećar i Isabella Roxas Đuka te na kontrabasu: Gustav Barišin.

Uz ovaj puhački glazbeni doživljaj, 19. listopada s početkom u 20 sati, u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog predstavit će se i gudački orkestar HGM-a pod vodstvom profesora Anđelka Krpana. Koncert pod nazivom „Odjeci Grožnjana“ predstavit će skladbe koje je ovaj gudački ansambl priredio za vrijeme ovogodišnje radionice u Međunarodnom kulturnom centru HGM-a u Grožnjanu.

Programe HGM-a podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH, Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba te Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade Grada Zagreba. U realizaciji programa HGM-a svestrano sudjeluju i Etnografski muzej u Zagrebu, Zagrebačka filharmonija, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, Glazbena škola Vatroslav Lisinski, Centar za kulturu i informacije Maksimir, Centar za kulturu Trešnjevka, SKUD Ivan Goran Kovačić, Umjetnička škola Franje Lučića, Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonje te brojni umjetnici.

Program Mladih zagrebačkih filharmoničara:

Serenada br. 10 za puhače u B duru KV. 361 (370a) ”GRAN PARTITA”
za dvije oboe, dva klarineta, dva basetna roga, četiri roga, dva fagota i kontrabas

  1. Largo. Molto allegro
  2. Menuetto
  3. Adagio. Andante
  4. Menuetto. Allegretto
  5. Romance. Adagio

 

Program Gudačkog orkestra Hrvatske glazbene mladeži:

Francesco Geminiani: Concerto grosso u d-molu, op. 5, br. 12, La folia

Johann Sebastian Bach: Koncert za dvije violine i gudače u d-molu, BWV 1043
Vivace – Largo ma non tanto – Allegro
solisti: Matej Žerovnik i Ana Labazan Brajša, violine

Vaclav Pichl: 1. koncert za kontrabas i orkestar u D-duru (obrada za gudače)
Allegro moderato
solist: Matija Bojko, kontrabas

Max Bruch: Kol nidrei, op. 47 za violončelo i gudače
solist: Vid Krpan, violončelo

Felix Mendelssohn Bartholdy: 10. simfonija za gudače u h-molu
Adagio / Allegro

Josip Štolcer Slavenski: Suita
Svatovska – Sljepačka – Šaljivka – Jesenske noći – Dilberka – Rugalica