Esseker Orgelfest/ Essekerski orguljaški festival od 4. do 6. listopada u Osijeku

ESSEKER ORGELFEST/ ESSEKERSKI ORGULJAŠKI FESTIVAL

Osijek 4.-6.10.2022.

 

Nositelj organizacije:

Njemačka zajednica – Zemaljska udruga podunavskih Švaba u Hrvatskoj, Osijek / Deutsche Gemeinschaft – Landsmannschaft der Donauschwaben in Kroatien, Essegg

 

Ove godine u Osijeku od 4. do 6. listopada održat će se ESSEKER ORGELFEST/ ESSEKERSKI ORGULJAŠKI FESTIVAL u organizaciji naše Njemačke zajednice – Zemaljske udruge podunavskih Švaba u Osijeku.

Cilj Festivala je promovirati osječke crkve, baštinu osječkih crkvi, orguljašku baštinu Osijeka koja je neprocjenjiva i iznimno vrijedna za hrvatsku i europsku kulturu. Naši Nijemci su stoljećima činili veliki dio stanovništva Osijeka i ostavili su neizbrisiv trag u kulturi, gospodarstvu Osijeka.

Festival smo pokrenuli ja kao umjetnički ravnatelj projekta i član Njemačke zajednice u Hrvatskoj na čelu s našim predsjednikom Vladimirom Hamom i našom suradnicom Hannom Klein.

Projekt orguljaškog festivala u Osijeku smo inicirali još za vrijeme naše predsjednice Njemačke zajednice gđe Renate Trischler. I evo realizacija Festivala je pred nama. Ovo radimo kako bi osvijestili zajednicu u kojoj živimo na ogroman doprinos naše njemačke zajednice hrvatskoj kulturi i cjelokupnom društvu.

Festivalom otvaramo mjesec listopad mjesec njemačkog jedinstva i njemačke kulture!

U konkatedrali 4. listopada ćemo nastupiti osječki bas bariton Berislav Jerković i ja uz orgulje. Taj koncert s kojim otvaramo Festival posvećen je u cijelosti najvećem njemačkom, europskom i svjetskom skladatelju Johannu Sebastianu Bachu.

Koncert u srijedu 5. listopada imat ćemo u Franjevačkoj crkvi u Tvrđi na orguljama njemačko-hrvatske graditeljske obitelji Faullend-Heferer. Na tom koncert predstavit će nam se naš najveći orguljaš Mario Penzar profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i sopranistica Martina Klarić.

U četvrtak 6. listopada u donjogradskoj osječkoj crkvi Presvetog Imena Marijina koncert će održati vodeća slovenska orguljašica i profesorica na Akademiji za glasbo u Ljubljani Renata Bauer. Na sve koncerte ulaz je slobodan i počinju u 20h.

Edmund Andler-Borić, umjetnički ravnatelj Festivala