Izložba povodom pete godišnjice smrti akademskog kipara i slikara Marijana Glavnika u Strukovnoj školi Sisak

Povodom pete godišnjice smrti akademskog kipara i slikara Marijana Glavnika i odluke obitelji da dio fundusa našeg velikog umjetnika pokloni Sisačko-moslavačkoj županiji, 29. rujna 2022. u 19 sati u Strukovnoj školi Sisak, Ivana Fistrovića 1b, bit će otvorena izložba „Retrospektiva van okvira“.

Marijan Glavnik rođen je  22. srpnja 1950. godine u podravskom Virju, u tradicionalnoj stolarskoj obitelji. Osnovnu školu pohađa u rodnom mjestu da bi školovanje nastavio u Zagrebu gdje 1970. završava Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna te 1971. upisuje studij na Kiparskom odjelu Akademije likovnih umjetnosti, gdje studira najprije u klasi akademika Želimira Janeša, a potom Ivana Sabolića kod kojega polazi i Majstorsku radionicu. Od 1977. godine živi u Sisku, a kao slobodni likovni umjetnik u Sisku je 1984. otvorio i prvi likovni atelier.

Glavnik je svojim skulpturama, reljefima u drvetu i gipsu, crtežima i slikama, sakralnim motivima te mnogim likovnim ostvarenjima u javnim prostorima, ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj modernoj umjetnosti. Već kao student počeo je izlagati na samostalnim i skupnim izložbama. Izlagao je na četrdesetak izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Među tisućama njegovih ostvarenja nalaze se: Križni put za crkvu Sv. Josipa Radnika u Galdovu, za crkvu Sv. Mihaela u Crncu kraj Siska i za samostan Sv. Frane u Splitu; vitraj, oltar i oltarni reljef za samostan Sestara Dominikanki u Virju te javne skulpture: Pijetao u Đurđevcu; Spomenik palim petrinjskim braniteljima u Petrinji; Poljubac na sisačkom Brzaju; Križ poginulim hrvatskim braniteljima na groblju Viktorovac u Sisku: Sisačka šiklja u Heidenheimu; Spomen obilježje poginulim braniteljima u Petrinji; Spomenik poginulim braniteljima u Topolovcu; skulptura fra Placida Cortesea ispred samostana Sv. Frane na Cresu; skulptura Uznesenja Blažene Djevice Marije ispred samostana u Molvama; Spomenik palim braniteljima Komareva.

Godine 2008. objavljena je monografija „Marijan Glavnik“ autora Borisa Vrge u kojoj je na više od 200 stranica s fotografijama u boji predstavljen umjetnikov stvaralački opus.

2012. godine Glavnik dobiva nagradu Grada Siska za životno djelo.

Marijan Glavnik umro je 31. kolovoza 2017. godine u Zagrebu, a pokopan je na sisačkom gradskom groblju.