Predmeti iz fundusa Arheološkog muzeja u Zagrebu na izložbi ‘Ritual and Memory: The Ancient Balkans and Beyond’ otvorenoj u New Yorku

U utorak 20. rujne 2022. godine svečano je otvorena izložba „Ritual and Memory: The Ancient Balkans and Beyond“ u Institutu za proučavanje starog svijeta (ISAW) Sveučilišta u New Yorku na kojoj se nalaze predmeti iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Njujorška izložba „Ritual and Memory“ dio je velikog izložbenog projekta „The First Kings of Europe“ koji će publici sjeverne Amerike dočarati europsku pretpovijest. U američkim muzejima nalazi se mnoštvo predmeta starih Grka, Rimljana i Egipćana i drevnih kultura Bliskog Istoka, te je publika dobro upoznata s tim dijelom arheologije i povijesti, no predmeta pretpovijesnih kultura jugoistočne Europe u muzejima nema i izuzetno rijetko se izlažu.

Na izložbi „Ritual and Memory: The Ancient Balkans and Beyond“ predstavljeni su predmeti iz mlađeg kamenog doba (neolitika) pa sve do željeznog doba koje su koristili muškarci i žene, ratnici, kraljevi i zemljoradnici, na proslavama i sahranama. Izložba poziva na razmatranje vjerovanja, ritualne prakse i organizacije zajednice u drevnim civilizacijama balkanske regije. Arheološki nalazi predstavljeni na izložbi pokazuju velika tehnološka dostignuća i značajne međukulturalne veze između različitih skupina u drevnoj jugoistočnoj Europi i šire. Na izložbi sudjeluje jedanaest zemalja i sedamnaest institucija.