Najava nove sezone dubrovačkog Kazališta Marina Držića

Kazalište Marina Držića otvara sezonu s reprizama dvije popularne predstave – “Orašar” (9. rujna u 19h) i “Krijesnice” (10. rujna u 20h) uz promotivne cijene ulaznica za vjernu publiku. Već 17. rujna očekuje nas interaktivna gostujuća plesna predstava “Urban Creatures” prema konceptu koreografa Sebastiana Matthiasa i dubrovačke dramaturginje Mile Pavićević.

Datum 30. rujna teatar će posvetiti Miri Muhoberac, književnoj i kazališnoj kritičarki te dramaturginji koja je obnašala dužnost ravnateljice KMD-a u razdoblju od 2002. do 2004. godine. Njoj u čast otvorit će se izložba “Homo teatralis: Mira Mićo Muhoberac i Kazalište Marina Držića”. Istog dana bit će održani Razgovori o kazalištu s profesoricom Vesnom Muhoberac koji će moderirati književnica Staša Aras, a potom će se odigrati i predstava “Sinjorina Estera” u režiji Lee Anastazije Fleger prema tekstu Matka Sršena.

Prva premijera u kazališnoj sezoni 2022. / 23. je “Nora ili Kuća lutaka”, autora Henrika Ibsena u adaptaciji Antonele Tošić te režiji Paola Tišljarića. Predstava spaja hrvatski kazališni istok i jug u koprodukciji s gradskim kazalištem Joza Ivakić iz Vinkovaca. Datum pretpremijere je 6. listopada, a premijera je 7. listopada.

Lutkina kuća, drama je koja od svoje praizvedbe u Kopenhagenu 21. prosinca 1879. godine ne prestaje intrigirati ni publiku ni kazališne umjetnike. Nordijski dramatičar Henrik Ibsen postigao je njome ne samo golem kazališni uspjeh već i snažno uzdrmao niz društvenih struktura što su se našle pogođene kritičkim mislima ove drame. Drama završava kada glavna protagonistica Nora, koja je dotad bila u naizgled skladnom braku s odvjetnikom Torvaldom Helmerom, napušta svoj dom da bi mogla postati osoba kakva želi biti, a ne samo lutka za igranje u rukama svog muža. Ibsen je kazalište smatrao javnom govornicom na kojoj autor izražava i bori se za svoje ideje bez obzira na moguće negativne reakcije publike koja je zarobljena u naučenim društvenim obrascima.Nora je simbol pobune, ona ne želi više nikome polagati račune, pravdati svoje postupke ili dati drugom da odlučuje umjesto nje. Želi vlastito pravo izbora i odlučivanja. 143 godine kasnije,  tamo gdje Nora završava, počinje naša predstava…

15. listopada u još jednom izdanju iz ciklusa Razgovori o kazalištu, na Velikoj Sceni gostovat će jedna od najzanimiljivijih spisateljica i pjesnikinja mlađe generacije, Monika Herceg! 27. listopada odigrat će se druga premijera u sezoni, “Stolice” Eugena Ionesca u režiji Darija Harjačeka.

Na samome početku mjeseca plesni studio DuPoint odigrat će 7., 9. i 11. studenogduple jutarnje izvedbe plesne bajke “Zvjerotica i lijep”.

11. studenoga Dubrovniku u goste se vraća HNK Zadar s predstavom “Kredit” J. Galcerana u režiji Nenni Delmestre”, a 12. studenog će publika imati priliku ponovno vidjeti komad “Hamlet – evidencija zločina jedne monarhije” u režiji Livije Pandur, koji je ujedno adaptirala s Tiborom Hrsom Pandurom prema B.M. Koltesu i W. Shakespeareu.

Na reptoar se 18. i 19. studenog vraća i obnovljena predstava “Južina” u režiji Aleksandra Švabića, koji je ujedno uz Vedranu Klepicu i autor teksta. Prosinac je posvećen djeci, tako će 3. & 4. prosinca zaigrati “Bajka o baki mokoš” autorice / redateljice Srđane Šimunović, zatim od 9. do 14. prosinca “Zlatno Libro” (koprodukcija s DLJI u režiji Helene Petković), a od 17. do 23. prosinca se na Veliku Scenu vraća omiljena bajka – popularni “Orašar”!

Orašar / foto KMD