U kontejnerskom naselju na petrinjskom Sajmištu održana druga likovna kolonija ‘Buđenje svjetlosti’ u organizaciji SKD Prosvjeta Petrinja

Autor: Antun Petračić

Petrinja, 4. rujna 2022. – U organizaciji SKD Prosvjeta Pododbora Petrinja jučer održana Druga likovna kolonija „Buđenje svjetlosti“ u kontejnerskom naselju na Sajmištu u Petrinji.

U Centru novog života, najvećem post potresnom gradskom kontejnerskom naselju na Sajmištu u Petrinji, velik dio ove subote stvaralo se pojedinačno, kreativno, slikarsko, umjetnički, u 2. likovnoj koloniji Buđenje života. Među stanarima privremenih montažnih nastambi i sjedištu raznih obrta, poslova i usluga, ovu novu ljetnu kulturnu manifestaciju ponovo je organizirao pododbor Srpskog kulturnog društva Prosvjeta iz Petrinje.

– Željeli smo barem jedan dan likovno uljepšati život ljudima koji ovdje željno čekaju obnovu svojih teško oštećenih ili izgradnju novih kuća i stanova i povratak u život od prije potresa. Na lanjskoj prvoj koloniji sudjelovalo je desetak umjetnika, a sada dvostruko više, njih 20-tak došlo je iz Zagreba,  Hrvatskog Zagorja, Novske, Kutine, Popovače, Siska, Gline, Karlovca, Plitvičkih jezera, pa i iz Velike Kladuše, čime je Buđenje svjetlosti zadržala status međunarodne manifestacija. Susret umjetnika financijski  je podupro Savjet za nacionalne manjine RH, a organizaciji su pomogli i članovi pododbora Prosvjete Petrinja- rekla je predsjednica ove udruge Mara Vilus.

Marljivi stvaraoci najviše motiva i inspiracija rabili su neposredno iz naselja i okoliša šarenih kontejnera, ali se umjetnički izražavali i šire, u raznim tehnikama i veličinama radova. Jedini se Siniša Matijević iz Krnjaka, Karlovac predstavio kiparskim izričajem, oblikovanjem u glini portreta muške glave, zbog nemogućnosti osobnog sudjelovanja iz Rijeke je svoju sliku poslala Nevenka Božićek, a Anica Potočki iz Zagreba, najstarija umjetnica bila je Vlasta Kristić iz Petrinje, a najmlađa djeca, brat  i sestra Arsenije i Irina Umićević.

U popodnevnim subotnjim satima svima nazočnima zahvalu i pohvalu za sudjelovanje izrekle su i priznanja uručile zamjenica sisačko moslavačkog župana Mirjana Oluić i predsjednica Prosvjete Petrinja Mara Vilus.

–Sada počinjemo pripreme za 14. likovnu koloniju Jesen u Petrinji, koju ćemo održati 8. listopada, a  u stalnoj smo potrazi za prostorijama pododbora SKD, kao najvećeg problema našeg postojanja, rada i djelovanja – za PS portal izjavila je Mara Vilus.