Koncert Arnaba Bhattacharya i Rohena Bosea povodom 75 godina indijske nezavisnosti na Dubrovačkim ljetnim igrama

Dubrovnik, 15. kolovoza 2022. – Indijski glazbenik i skladatelj Arnab Bhattacharya nastupio je sinoć, 14. kolovoza u atriju palače Sponza na sarodu u pratnji Rohena Bosea na tabli povodom Azadi Ka Amrit Mahotsav, proslave 75 godina indijske nezavisnosti.

Radoznaloj festivalskoj publici predstavili su izvrstan spoj tradicionalnog i modernog oblika indijske klasične glazbe koja povezuje sve generacije podjednako, a što predstavlja glazbeno obilježje ovog glasovitog virtuoza na sarodu koji je u svijet sjevernoindijske klasične instrumentalne glazbe ušao još u djetinjstvu. Nazivana još i hindustantska glazba, naglasak stavlja na improvizaciju i istraživanje svih aspekata rage, što su Bhattacharya i Bose postigli ispreplitanjem dubokog i introspektivnog zvuka saroda s ritmičkom pratnjom dvostrukih ručnih bubnjeva. Drugačiji stil i brži ritmovi tradicionalnih indijskih glazbala izmamili su poneki plesni pokret među okupljenom publikom koja je glazbenike po završetku izvedbe nagradila dugotrajnim pljeskom uz ovacije. Program je ostvaren uz pokroviteljstvo Indijskog vijeća za kulturne odnose i Veleposlanstva Indije u Zagrebu.

Glazbeni program 73. Dubrovačkih ljetnih nastavlja se koncertom pod pokroviteljstvom Kraša u četvrtak, 18. kolovoza u 21:30 sati u atriju Kneževa dvora gdje će uz Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem Dawida Runtza nastupiti mlade solistice Lucija Stilinović na flauti i Veronika Ćiković na harfi izvodeći djela Kilara i Mozarta.

73DLJI: Arnab Bhattacharya / koncert povodom Azadi Ka Amrit Mahotsav