ZKM otkazuje subotnju izvedbu hit predstave ‘Dobro je dok umiremo po redu’

Iz ZKM-a je stigla obavijest kako je izvedba njihove predstave „Dobro je dok umiremo po redu“, koja se trebala održati u subotu 5. ožujka u 20 sati, otkazana. Inače, subotnja je izvedba trebala biti 50. po redu izvedba ove nagrađivane predstave.

„Čim epidemiološki uvjeti to dopuste pozvat ćemo vas da obilježite s nama jubilej ove nagrađivane predstave“, poručuju iz ZKM-a.

„Dobro je dok umiremo po redu“, Ivora Martinića, u režiji Aleksandra Švabića, drama je u čijem središtu je razvedeni bračni par koji se sastaje za olujne noći kako bi ispratili sina u inozemstvo. Susret bivših supružnika, nove djevojke oca i bivše djevojke sina događa se u sjeni neuspjelog otvaranja restorana koji je Janku, ocu, trebao biti novi početak. No, sin se ne pojavljuje, a Janko saznaje da mu je otac na samrti.

„Dobro je dok umiremo po redu govori o poželjnom slijedu života. Ta rečenica trebala bi biti umirujuća, jer je istinita, no ta rečenica ne umiruje. Što mi je još otvorio taj naslov? To da se bavim smrću. Da se bavim likovima koji imaju uvid u obrasce ponašanja i življenja. Tko to umire po redu? Ljudi koji su nam srodni. Naslov me u isto vrijeme hranio i pozivao na pobunu. Htio sam se sukobiti s naslovom i reći – ne, nije dobro samo ako se umire po redu. U međuvremenu treba i živjeti, usuditi se, mijenjati, zaljubljivati. Živcirala me svedenost naslova, formalnost, živciralo me to „dobro je”, živciralo me to „po redu”. Živcirala me uglađenost, konvencija, trezvenost tog naslova. No tako valjda mora biti. Da se nisam svađao s naslovom, ove drame ne bi ni bilo. Katkad u obiteljskom zagrljaju sućuti čujete neku malu istinu, poput rečenice naslova, i ta vam se istina učini umirujućom. I taj veliki, strašni život najednom postane jednostavan.“
Ivor Martinić

Od praizvedbe u ZKM-u (21.rujna 2019.) za ovu predstavu nagrađeni su:

Nagradom hrvatskog glumišta 2020. – Pjer Meničanin za glavnu mušku ulogu (drama)
Nagradom hrvatskog glumišta 2020. – Nataša Dangubić za sporednu žensku ulogu (drama)
Nagradom Vladimir Nazor za 2020. (kazališna umjetnost) za ulogu Elze – Doris Šarić Kukuljica
Marulom za najbolji suvremeni dramski tekst festivalske predstave za 2021. na 30. Marulovim danima – Ivor Martinić
Nagradom za najbolju žensku ulogu na 45. danima satire Fadila Hadžića – Doris Šarić Kukuljica
Nagradom za najbolju tekst na 45. danima satire Fadila Hadžića – Ivor Martinić