Predstavljanje knjige ‘The Land of the Solstices: Myth, geography and astronomy in ancient Greece’ u Galeriji AMZ

Danas, 23. veljače 2022. godine s početkom u 19 sati, u Galeriji AMZ, Pavla Hatza 6, održat će se predstavljanje knjige “The Land of the Solstices: Myth, geography and astronomy in ancient Greece”.

O knjizi uz autora dr. sc. Tomislava Bilića, višeg kustosa i voditelja Numizmatičkog odjela Arheološkog muzeja u Zagrebu govorit će red. prof. dr. sc. Marina Milićević Bradač s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i izv. prof. dr. sc. Jadran Kale s Odjela za etnologiju i antropologiju sveučilišta u Zadru i kustos Etnografskog odjela Muzeja grada Šibenika.

Nakon predstavljanja knjige, autor Tomislav Bilić održat će predavanje „Zemlja Tame. Dnevni i godišnji hod sunca od drevne Mezopotamije do srednjovjekovne Europe“

Knjigu je izdala britanska izdavačka kuća BAR publishing, svjetski renomirani izdavač knjiga iz područja arheologije. Nadovezujući se na relativno nedavni porast zanimanja za proučavanjem drevne geografije i astronomije, zajedno s gotovo svevremenskom fascinacijom mitovima, knjiga The Land of Solstices nudi svježi pogled na ono što se uobičajeno, ali pogrešno, naziva „solarnom mitologijom“. „Solarni mitovi“ su trenutno na marginama interesa istraživača, uglavnom zbog nekada dominantnih, a danas prevaziđenih teorija, koje pokušavaju objasniti sve, ili veliki broj, mitova, kao odraz sunčevih kretanja i drugih pojava vezanih uz to najsvjetlije nebesko tijelo. Nasuprot tim sveobuhvatnim pristupima, u ovoj knjizi razrađuje se puno rigoroznija metodologija te se primjenjuje interpretacija, koja je ograničena na skupinu jasno definiranih tradicionalnih priča – tj. na mitove koji se referiraju na sunčevo kretanje. „Solarni mitovi“ koji se u knjizi obrađuju tako pripadaju skupini tradicionalnih priča koje ili eksplicitno spominju sunčevo kretanje ili je prisustvo dnevnog ili godišnjeg hoda Sunca u njima lako prepoznati.

Predstavljanje knjige i predavanje možete pratiti uživo online:
Poveznica za pristup Zoom događanju
https://zoom.us/j/95411757820?pwd=M2ZEd0xXc0ZYVHZ0czRrRGVaMG5VUT09

Passcode: 118950

crtež svijeta koji prikazuje kozmoloska putovanja koja slijede dnevni hod Sunca