Hrvatska akademska zajednica je izgubila duh slobode – tvrdi Dejan Kovač

Autor: dr. sc. Dejan Kovač

“Obrazovanje je ključ za otključavanje zlatnih vrata slobode.” – George Washington Carver

Karta najstarijih europskih sveučilišta, nijedno hrvatsko na karti.

Osim Krakova i Praga nijedno istočnoeuropsko nije na karti.

Karta uvelike objašnjava i regionalne razlike u ekonomskoj razvijenosti, građanskim, političkim i ekonomskim slobodama. Bilo bi zanimljivo mapirati ovo sa nekim od ovih indikatora i izračunati stupanj korelacije.

Sveučilište u Zagrebu osnovano je 23. rujna 1669. godine kada je kralj Leopold I. priznao status i povlastice sveučilišne ustanove tadašnjoj Isusovačkoj akademiji u Zagrebu. No, sveučilište u Zagrebu kroz svoj povijest nije shvaćalo važnost slobode, pogotovo od politike. Ako pogledamo samo neke od dobitnika počasnih doktorata:

  • Josip BROZ TITO, 1969.
  • Vladimir BAKARIĆ, 1977.
  • Dragan ČOVIĆ, 2018.

Milan Bandić bi isto imao da se akademska zajednica školovana u inozemstvu, uz moju malenkost nije usprotivila ovakvom potezu:

https://www.index.hr/…/hrvat-s-princetona…/2072523.aspx

Dandanas domaća akademska zajednica šuti na mnoge nepravde i kupi mrvice s poda, dok politika (pod prizmom znanosti) i dalje vodi igru, a hrvatska sveučilišta nam gube najbolje ljude i konkurentnost iz dana u dan.

Međutim dugačka povijest nije nužni uvjet za razvoj sloboda. Ako pogledamo top 20 svjetskih sveučilišta, redovno 10 do 15 ih je iz SAD koja su mlađa 50 do 100 godina od UNIZGa. Razlika je u duhu i novom početku. Novi svijet kad je bio naseljavan od doseljenika iz Europe shvatio je da ne može ponavljati iste greške kao i Europa, tako da je koncept slobode duboko utkan u njihov životni stil samim time i u akademsku zajednicu.

Riba od glave smrdi. Naša glava iliti akademska zajednica je izgubila duh slobode jer su se dobro umrežili i zadovoljni su sa mrvicama. Pitam se samo – koji vrag ste se školovali 30 godina da bi bili nečiji podanici?

Promjene će doći kad počnemo mijenjati naš duh. Glava će sama slijediti. Novi svijet se gradi samo kroz slobodu.

Kartu “Early European Universities and Foundation Dates” možete pogledati OVDJE