Noć muzeja u Arheološkom muzeju u Zagrebu

U Noći muzeja 2022. virtualno upoznajte pretpovijesne krajolike Viškovaca i Kaptola i slijedite put neandertalca u Hrvatskoj

U petak, 28. siječnja 2022. godine Arheološki muzej u Zagrebu, u sklopu manifestacije Noć muzeja 2022., poziva posjetitelje između digitalnog i stvarnog na predstavljanje prvih rezultata projekta „Virtualni arheološki krajolici Podunavlja“ (Danube´s Archaeological eLandscapes) na mrežnim stranicama muzeja www.amz.hr . Projekt koji se provodi od 2020. do 2022. stvorio je novi sadržaj za arheološke lokalitete Kaptol, Viškovce i rutu Put neandertalaca temeljen na vizualizacijama, modernim tehnologijama proširene i virtualne stvarnosti. 

Tehnologije virtualne i proširene stvarnosti omogućile su prikazivanje druge vrste istraživanja i rekonstrukcija arheoloških lokaliteta. Virtualna stvarnost omogućila je rekonstrukciju tumula iz željeznodobnog lokaliteta Kaptol, otkrivanje povijesti naselja na Viškovcima kroz moderne i arheološke slojeve novim tehnologijama vizualizacije ili istraživanje i prezentaciju neandertalskih lokaliteta širom Hrvatske na Putu neandertalaca.

Korištenjem novih metoda i tehnologija prikaza arheološka baština postaje pristupačnija i jasnija lokalnim dionicima i svim zainteresiranim zaljubljenicima u arheologiju. Na taj način, humanizacijom prošlosti približavamo dosada nepoznate i teško vidljive arheološke lokalitete i povijesne zajednice, uz stvaranje dodatne kulturne i gospodarske vrijednosti. U tu svrhu Muzej je kao partner projekta „Virtualni arheološki krajolici Podunavlja“ (Danube´s Archaeological eLandscapes) razvio i prihvatio strategiju „Održiva turistička vrijednost kroz digitalizaciju arheološke baštine“ s ciljem da pomoću predloženih preporuka olakša baštinskim ustanovama razvoj digitalnih sadržaja u svrhu povećanja vidljivosti arheološke baštine.

Kulminacija i konačan rezultat projekta prikazati će se na izložbi „PRIČE IZ PROŠLOSTI: Putovanje u izgubljene krajolike“ (STORIES OF THE PAST: Journey into Lost Landscapes) od 12.04. do 14.05.2022., gdje će sve rekonstrukcije, vizualizacije i tehnologije biti dostupne posjetiteljima u Galeriji AMZ.

Virtualni sadržaji bit će dostupni na mrežnim stranicama muzeja:
www.amz.hr

Foto: izvor AMZ