Izložba ‘Homunculus ludens’ Klasje Habjan u sklopu Virtualne galerije Umjetničkog paviljona

Novom izložbom iz ciklusa Druga perspektiva u sklopu Virtualne galerije Umjetničkog paviljona, projekta kojim se potiče promocija domaćih umjetnika mlađe generacije, publici će se predstaviti Klasja Habjan, vizualna umjetnica koja se bavi ilustracijom, grafičkim dizajnom i pisanjem.

Izložba predstavlja rad pod nazivom Homunculus ludens, animaciju kojom se pomoću javno dostupnog programerskog jezika (JavaScript), intervenira u nadzornu videosnimku dostupnu na mrežnoj stranici Umjetničkog paviljona.

Interaktivna animacija nastala je u suradnji s programerom Paolom Čerićem. Autorica je posjetitelju izložbe dodijelila ulogu crnog čovječuljka koji se zapravo ˝igra˝ u praznom Umjetničkom paviljonu. Ulaskom u animaciju, posjetitelj je taj koji aktivira, tj. oživljava animirani crtež jednostavnog obrisa u dvodimenzionalnoj sferi. Potom se posjetitelj kreće rotondom, središnjim dijelom izložbenog prostora koji gleda prema Trgu kralja Tomislava. U slučaju da se posjetitelj ne odluči na interakciju, animacija nakon određenog vremena počinje samostalno izmjenjivati scenarije prema unaprijed zadanom algoritmu.

Prema riječima autorice, scenarij animacije prati siluetu posjetitelja koji čak i u praznom galerijskom prostoru doživljava ono što puna galerija, u metaforičnom smislu, može pružiti. Naime, rad se zasniva na tezi da umjetnost može probuditi intenzivne osjećaje i stanja te, prema riječima selektorice dr. sc. Ivane Mance, otkriva “mogućnost da se umjetnošću naprosto bude dirnut, ponesen, od nje uzdignut i pred njom rastopljen”.

Klasja Habjan (1993.) diplomirala je vizualne komunikacije na Studiju dizajna u Zagrebu 2016. godine. Uvrštena je među deset hrvatskih ilustratora čiji se rad prezentirao putem kataloga Illustratiors from Croatia / Illustrateurs de Croatie (Mala Zvona, Zagreb, 2020.) na međunarodnim sajmovima knjiga. Crtež. tj. ilustracija je medij koji odabire i za rad Homunculus ludens.

Objavila je zbirku kratkih priča i pjesama Crtice (2020.), u izdanju Petikata i strip Duh Bauhausa, (MSU, Zagreb, 2020.), knjigu koja objedinjuje ilustraciju, pisanje i dizajn. Ilustrirala je set igraćih karata Bauhaus oko tebe, (Bauhaus Around You, 2021.) za Form Function Studio i Goethe-Institut u Washingtonu i slikovnicu Piccola con piccolo, autora Brune Mezića (Mala Zvona, Zagreb, 2021.).

U suradnji sa Zitom Nakić vodi dizajnerski studio klasja&zita koji često djeluje na području kulture i sudjeluje u brojnim grupnim izložbama sa publikacijama, plakatima i vizualnim identitetima. Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi. Živi i radi u Zagrebu.