Premijera ‘Čarobnjaka iz Oza’ u režiji Saše Broz 18. rujna u ZKM-u

ZKM-ov Čarobnjak iz Oza u režiji Saše Broz, adaptaciji i dramaturgiji Nikoline Bogdanović na tragu je najboljih ZKM-ovih dječjih predstava koje pamte generacije starijih gledatelja, u što se oduševljena publika uvjerila već na pokaznoj srpanjskoj izvedbi. Za predstavu koju su s veseljem gledali i veliki i mali tražit će se ulaznica više.

„Čarobnjak iz Oza Lymana Franka Bauma svjetsku je slavu stekao filmskom adaptacijom Victora Fleminga i njome se čvrsto ugnijezdio u pop-kulturi. Svi znaju pjesmu o dugi, koje su boje Dorothyne cipele i kako se zove njezin pas. Filmska adaptacija bitno je ukrotila divlji i košmarni imaginarij Čarobnjakova književnog tvorca. Originalni roman, naime, vrvi od neobične i nametljive simbolike, što se ispostavilo plodnim tlom za veoma različite interpretacije djela – od one da je sljedbenik teozofije Frank Baum Dorothynim putovanjem žutim puteljkom htio prikazati čovjekov put do duhovnog prosvjetljenja (za koje su čovjeku potrebni hrabrost, srce i pamet) do one da je čitavo djelo politička alegorija Sjedinjenih Američkih Država potkraj 19. stoljeća. U adaptaciji za dječju publiku takve je interpretacije možda bolje ostaviti sa strane i usredotočiti se na ono što čini samu srž priče: Dorothyno putovanje kroz carstvo Oz i neobičan trio neprilagođenih koji joj se na tom putu pridružuje. Upravo njima i njihovoj grupnoj dinamici ova priča i zahvaljuje svoju popularnost. Svaki od njih muči neki nedostatak: za Strašilo je to manjak pameti, Limenko nema srce, a Lavu nedostaje hrabrosti. Ali veliki, čarobni, fantastični Oz navodno svašta zna i može, pa će tako i njima valjda pomoći, a Dorothy i Totu pokazati kako da se vrate doma. U svojoj biti Čarobnjak iz Oza je road trip, priča u kojoj je samo putovanje uvijek važnije od odredišta. Odredište će se, naime, u ovoj priči ispuhati poput velika balona. Jer što ili tko je na kraju taj veliki Oz? On je šareni artikl, prazno obećanje, dobra reklama, političar u predizbornoj kampanji, nečiji ispolirani profil na Instagramu, krema za lice. Ukratko, on je ideja da će netko ili nešto nadomjestiti naš nedostatak, ispuniti prazno mjesto ili nas uputiti u pravom smjeru. Upravo zbog te ideje i njezine neslavne propasti koja se dogodi kada likovi shvate tko je zapravo taj veliki, čarobni, fantastični Oz, ova je priča važna za djecu, koja će u svojem životu često čuti priče o sličnim fantastičnim ozovima koji svašta mogu i znaju, i o kojima se ‘nadaleko, naširoko i nadugačko’ govori“, napisala je dramaturginja Nikolina Bogdanović

Premijera je 18. rujna 2021. u 19:00 sati. Ulaznice za pretpremijeru Oza također će biti u prodaji. Čekamo vas! – poručuju iz ZKM-a.

Scenograf Stefano Katunar, kostimografkinja Marita Ćopo, a glumce je rasplesala koreografkinja Blaženka Kovač Carić. Glazbu i hit songove potpisuju Toni Starešinić i Željka Veverec, a video materijale Lovro Mrdjen. Dizajner svjetla Aleksandar Čavlek.

Glume: Dorothy / Petra Svrtan, Toto / Ivan Pašalić, Strašilo / Jasmin Telalović, Limenko / Mateo Videk, Lav / Sreten Mokrović, Čarobnjak iz Oza / Petar Leventić, Vještica Zapada / Anđela Ramljak, Vještica Istoka / Lucija Šerbedžija, Čarobnica Sjevera (Glinda) / Milica Manojlović, Strina Em / Dora Polić Vitez, Stric Henry / Danijel Ljuboja, Grupa G4 u ulogama Munchkina, spavača, Ozovih zaštitara, letećih majmuna, vukova, vrana i scenskih radnika: Grin / Kristijan Ugrina, Orla / Tina Orlandini, Kora / Ugo Korani, Keš / Toma Medvešek.