Koncert Antonie Dunjko, Igora Mrnjavčevića i Edmunda Andlera-Borića u Donjem Miholjcu

Donji Miholjac – U okviru 2. Prandau Festivala orguljaške i klasične glazbe, u četvrtak, 26. kolovoza u 20h, održat će se u Donjem Miholjcu koncert u župnoj  crkvi Sv. Mihaela arkanđela. Na koncertu će nastupiti sopranistica Antonia Dunjko, Igor Mrnjavčić na trubi i Edmund Andler-Borić na orguljama.

Cilj Festivala je promocija neprocjenjive baštine obitelji Mailath-Prandau te osvješćivanje hrvatske javnosti doprinosa obitelji Prandau i Mailath-Prandau razvoju gospodarstva, školstva, poljoprivrede, šumarstva, glazbe, kulture ovog dijela Slavonije, ali i Hrvatske kao najveći financijeri Hrvatskog glazbenog zavoda u Zagrebu, donatori današnje Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, skladatelji, itd…

Ovo je trenutno jedini festival klasične glazbe u Slavoniji van Osijeka, a na njemu su do sada ove godine nastupili: pijanistica Ida Gamulin koja je i otvorila PRANDAU festival 21. svibnja, Projekt Lazarus za ranu glazbu 11. lipnja te Hrvatski gitarski kvartet 14. srpnja.

Na ovom, četvrtom po redu ovogodišnjem koncertu nastupit će naša vrsna, mlada sopranistica Antonia Dunjko, koja je trenutno na usavršavanju na katedri za staru glazbu na Kraljevskom Konzervatoriju u Den Haagu (Nizozemska). Od 2017. solistica je operne trupe The Fat Lady u Haarlemu (Nizozemska) pod vodstvom mo. Tamira Chassona. Osvojila je brojne prve nagrade na državnim i inozemnim natjecanjima, 2013. je nominirana za Pjevača godine u ciklusu Molto cantabile u suradnji sa Koncertnom direkcijom. Za svoja postignuća nagrađena je i Dekanovom nagradom, a 2019. je nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta od strane Hrvatskog društva dramskih umjetnika.

Uz Antoniu nastupit će Igor Mrnjavčić. Igor je 2016. diplomirao studij trube na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Darija Teskere. Tijekom studija ostvaruje zapažene rezultate te tako osvaja 1. nagradu kao apsolutni pobjednik u kategorijama trube na međunarodnom trubačkom natjecanju Petar Konjović u Beogradu, sudjeluje na međunarodnom natjecanju  Donaufest u Ulm-u u Njemačkoj. dobitnik je 2. nagrade, te posebne nagrade za najbolju izvedbu Sonate za trubu Stjepana Šuleka na 2. Hrvatskom natjecanju mladih glazbenika do 35 godina Papandopulo u Zagrebu 2013. godine, te 3. nagrade na istom natjecanju održanom 2017., dobitnik je 1. nagrade na Woodwind&Brass međunarodnom natjecanju u Varaždinu 2015., te je dobitnik jednokratne stipendije tvrtke Yamaha kao najbolji student u konkurenciji limenih instrumenata na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu. Kao uspješan student dobitnik je dekanove nagrade za najboljeg studenta za akademske godine 2011./2012., 2012./2013. i 2014./2015., te nekoliko posebnih dekanovih nagrada za sudjelovanje u akademskim projektima. Studirao je na prestižnoj akademiji „Franz Liszt“ u Budimpešti u klasi trubačkog virtuoza Gabora Boldoczkog te ostvario mnoge solističke nastupe.

Dvoje mladih, talentiranih glazbenika pratit će virtuoz na orguljama Edmund Andler-Borić koji je ujedno i umjetnički ravnatelj Festivala. Iako vjerujem kako je Edmund dobro znan našoj publici da kažem par riječi o njemu. Rođeni je Zadranin čija obitelj potječe iz petrinjskog kraja. Diplomirao je klavir na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u klasi prof. Ide Gamulin i orgulje u klasi prof. Ljerke Očić, te magistrirao u klasi prof. Maria Penzara. Usavršavao se u majstorskim klasama vodećih orguljaša: Pietera van Dijka, Daniela Rotha i Jaroslava Tume. Jedan je od najaktivnijih jedan koncertanta te je držao čitav niz koncerata po Europi, Rusiji, Ukrajini, Bjelorusiji, SAD-u, Izraelu, Siriji, Južnoafričkoj Republici. Croatia Records mu je izdala pet solističkih orguljaških CD-ova, a Cantus jedan CD. Prvi CD je dobio i nagradu Porin. Pokrenuo je i bio umjetnički ravnatelj niza festivala: Ars Organi Sisciae u Sisku, Zrin Festivala, Orgulje otoka Visa, Festival Orgulje zagrebačke katedrale čiji je umjetnički voditelj već deset godina. Nastupio je sa Simfonijskim orkestrom HRTa, Mostarskim simfonijskim orkestrom, te Sirijskim simfonijskim orkestrom. Od 2020. umjetnički je ravnatelj Prandau festivala u Donjem Miholjcu.

 

Crkva Sv. Mihaela arkanđela
Donji Miholjac
26. 8. 2021. / četvrtak 20,00

KONCERT

ANTONIA DUNJKO – sopran, IGOR MRNJAVČIĆ – truba, EDMUND ANDLER BORIĆ – orgulje

Program koncerta:

Johann Sebastian Bach (1685-1750): arija Jauchzet Gott in allen Landen za sopran, trubu i orgulje
Agostino Tinazzoli (c.1660-c.1723): Partite sopra il Passagallo za orgulje
Georg Philipp Telemann (1681-1767): Koncert u D-duru za trubu i orgulje
Adagio-Allegro-Grave-Allegro
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791): motet Exsultate, jubilate KV 165 za sopran i orgulje
Exsultate, Jubilate- Allegro
Fulget amica, Dies- Recitativo
Tu Virginum Corona- Andante
Alleluja- Molto allegro
Domenico Zipoli (1688-1726): Varijacije za orgulje
Davor Bobić ( 1968): Ave Maria za sopran, trubu i orgulje
Claude-Benigne Balbastre (1724-1799): Canonnade za orgulje
Georg Friedrich Handel (1685-1759): arija Let the Bright Seraphim za sopran, trubu i orgulje