Skupna izložba šest umjetnica „Gatara“ od nedjelje u dubrovačkoj Sponzi

0

Dubrovnik – U nedjelju, 11. srpnja u 21 sat u atriju palače Sponza bit će otvorena skupna izložba „Gatara“, na kojoj će biti izloženi radovi Selme Hafizović, Jagode Buić, Ive Laterze, Dubravke Lošić, Rebecce Ribichini te Tanye Small. Kustosica izložbe je Selma Hafizović.

Dobitnica brojnih svjetskih i domaćih nagrada Jagoda Buić, realizirala je više od 120 projekata kao kostimografkinja i scenografkinja za opere, balete, drame i filmove u različitim zemljama te redovito izlaže svoje monumentalne tekstilne instalacije na svjetskim bijenalima i u najvažnijim svjetskim muzejima. Iva Laterza svoje je prve izložbe ostvarila u galeriji Tugboat u SAD-u. Diplomski studij umjetnosti na Sveučilištu Goldsmiths u Londonu u trajanju od dvije godine upisala je 2019., a u svibnju 2021. izlagala je na skupnoj izložbi u galeriji Proposition Studios u londonskom South Banku. Dubravka Lošić izlaže od 1983. godine na samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, a osim slikarstva, instalacija i objekata, bavi se scenografijom i kostimografijom. Umjetnički rad Rebecce Ribichini obuhvaća zvuk, tekst, izvedbenu umjetnost, film i instalacije, a izlagala je i nastupala u Ujedinjenom Kraljevstvu i drugdje. Rođena Newyorčanka Tanya Small u Zagrebu je osnovala filmski i fotografski laboratorij Klubvizija, a izlagala je na mnogim lokacijama diljem svijeta. Trenutno radi na nekoliko fotografskih projekata, a svojim radom pokušava otvoriti put novim načinima ne samo razumijevanja svijeta izvan nas, već i naših međuljudskih odnosa. Hrvatsko-američka slikarica Selma Hafizović bavi se razvojem ženskog arhetipa na filmu koji utjelovljuje ritualizirano mapiranje događaja u kontekstu suvremene industrije zabave i masovnih medija, a primarni interes su joj voljne i nehotične reakcije. U tekstu kataloga izložbe istaknula je kako ova izložba koristi impozantnu i restriktivnu arhitekturu palače Sponza kako bi raščlanila na koje sve načine žene unapređuju, redefiniraju i preoblikuju svoju poziciju unutar društvenih normi nametnutih njihovim tijelima.

Ulaz na izložbu je besplatan, a razgledati se može svakim danom sve do zatvaranja Dubrovačkih ljetnih igara, 25. kolovoza.

Dubravka Lošić ‘Alba Albula’

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here