Galerija Klovićevi dvori i ovog je ljeta domaćin brojnim kulturnim događanjima:

 

Anton Vrlić ‘Preobrazbe’

Izložba staklenih skulptura i crteža naslovom „Preobrazbe“ ciljano podsjeća na umjetničko viđenje materijala kojem je preobrazba imanentna, a i na činjenicu da je Anton Vrlić novim ciklusom skulptura i crteža zaokružio stvaralačko razdoblje od 2017. do 2020. obilježeno rukopisnim i motivskim preobrazbama.

Izložba je otvorena do 11. srpnja.

Anton Vrlić ‘Preobrazbe’

 

‘Umjetnost slavonskog plemstva’

Izložba „Umjetnost slavonskog plemstva – vrhunska djela europske baštine“, realizirana u partnerskoj suradnji s Muzejom likovnih umjetnosti u Osijeku i Muzejom Slavonije u Osijeku, namjerava sintetizirati dosadašnja istraživanja likovne baštine plemićkih obitelji novovjekovnoga razdoblja na području istočne Hrvatske. Na njoj se predstavljaju odabrani predmeti širokog kulturološkog raspona – od umjetnina, preko umjetničkog obrta do arhivskog gradiva i srodne građe s naglaskom na djelima likovne umjetnosti (slikarstvo, kiparstvo, grafika, arhitektura).

Izložba je otvorena do 18. srpnja.

Maksimilijan Vanka – Portret Dore Pejačević; ulje na platnu, 1917.

 

‘Mač – jednom davno…’

Uvijek prisutan u povijesti, kao i u imaginaciji ljudi, mač je oružje viteza – produžetak njegove ruke, ali i uma. Predmet je legendi, pripovijedaka i pjesama, kako kod naših davnih predaka, tako je i nama danas gotovo neizostavan dio modernih epova koje čitamo, slušamo i gledamo. Iz fundusa Muzeja predstavljamo izbor od 25 izuzetno vrijednih srednjovjekovnih mačeva “viteškog doba” od 11. do početka 16. stoljeća. Izložba i katalog temelje se velikim dijelom na stručnoj i znanstvenoj obradi mačeva iz Zbirke oružja koju je Hrvatski povijesni muzej 2009. godine objavio u katalogu zbirke “Mačevi viteškog doba u Hrvatskoj”.

Izložba je otvorena do 18. srpnja.

Mač – jednom davno…

 

Dani Teatra Gavran

‘Na Kavici u podne’

2. srpnja 2021.

“Na Kavici u podne” je iznimno topla kazališna predstava u kojoj su glavni junaci majka i sin koji su karakterno bitno različiti. Autor je Miro Gavran, najizvođeniji hrvatski pisac u zemlji i inozemstvu.

 

‘Sve o muškarcima’

4. srpnja 2021.

Muški svijet u ovoj se priči razotkriva s puno humora i neočekivanih sukoba. Radnja je smještena u današnji Zagreb, a pred nama prolaze prepoznatljivi suvremeni likovi s kojima se svaki gledatelj može lako poistovjetiti.

 

40. Večeri na Griču

1. – 15. srpnja 2021.

Kulturno informativni centar u Atriju Galerije Klovićevi dvori, jednom od najljepših i najatraktivnijih lokacija Gornjega grada, nastavlja dugogodišnju tradiciju održavanja koncertnih večeri koje pod zvjezdanim nebom okupljaju brojne ljubitelje glazbe. Unatoč globalnoj pandemiji, Atrij će i ovog ljeta biti domaćin najstarijem zagrebačkom ljetnom festivalu klasične glazbe. Festival se 2021. održava 40., jubilarni, put.

 

55. Međunarodna smotra folklora Zagreb

28. srpnja – 1. kolovoza 2021.

Međunarodna smotra folklora Zagreb najuglednija je manifestacija folklornog amaterizma u Hrvatskoj posvećenog njegovanju i prikazivanju zavičajne baštine. Održava se u Zagrebu od 1966. godine, sljednica je smotri hrvatske seljačke kulture organiziranih 1930-ih godina, predstavlja i promiče baštinjene vrijednosti svih naroda i kultura i pridonosi nastojanjima da se u globaliziranom svijetu sačuvaju kulturne različitosti.

5. – 14. srpnja 2021., Atrij Klovićevih dvora

Međunarodna smotra folklora, program pred otvorenje

27. – 30. srpnja 2021., Plato Gradec

Otvorenje Međunarodne smotre folklora

 

‘Stara škola kreka’, predstava

23. i 24. srpnja 2021., Atrij Klovićevih dvora

“To je predstava koja prikazuje najcrnje trenutke jednog narkomana, od koje će vam se smučiti i zavrtjeti u glavi, ali koja svjedoči da uvijek, ama baš uvijek, postoji izlaz.”

 

Ljetna Scena Amadeo

17. kolovoza – 10. rujna 2021.

U proteklih sedamnaest sezona na pozornici Scene Amadeo izvedeno je, uz jedanaest kazališnih premijera i dvanaest praizvedbi djela hrvatskih skladatelja naručenih za Scenu Amadeo, gotovo 800 kazališnih predstava, koncerata klasične i jazz glazbe, te filmski program na kojima su nastupila neka od najuglednijih imena hrvatskog kazališnog, glazbenog i filmskog života te birane inozemne izvođače. Ove godine na Sceni Amadeo publici će se između ostalih predstaviti Trio Elogio: Petrit Çeku, Pedro Ribeiro Rodrigues i Tomislav Vukšić; Grupa Duende, Grupa Juerga & Nina Čorić na koncertu In memoriam Nenad Jalševac Nenči; Ansambl Illyrica s praizvedbom djela Maka Murtića naručenog za Scenu Amadeo; Matej Meštrović & Renata Sabljak; Jimmy Stanić i Kvartet Josipa Cvitanovića; Edin Karamazov & Dani Bošnjak & Aleksandar Milošev…

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here