ZKM-ov ‘Hinkemann’ na međunarodnom festivalu u Poljskoj

Hinkemann, najnagrađivanija predstava ZKM-a, u režiji Igora Vuka Torbice, potvrđuje svoj kultni status i u pandemijskim okolnostima, sudjelovanjem na značajnom međunarodnom kazališnom online Kontakt Festivalu Teatra Horzycy u Torunu, u Poljskoj.

Premijera Hinkemanna na Kontakt Festivalu je u ponedjeljak 24.svibnja 2021.

Kontakt je međunarodni kazališni festival koji od 1991. u Torunu organizira Kazalište im. Wilama Horzycy. Festival omogućava uvid u najzanimljivija kazališna događanja u zemljama srednje i istočne Europe kao i njihovo sučeljavanje s kazalištima iz zapadne Europe. Važnost festivala temelji se na umjetničkoj vrijednosti predstava te je stoga repertoar rezultat vrlo pažljivog odabira istih od strane kvalifikacijskog povjerenstva. U početku su na Festival bila pozivana kazališta iz susjednih zemalja, ali iz godine u godinu krug pozivanih se sve više proširivao tako da su se na Festivalu predstavila kazališta iz cijele Europe, ali i iz SAD-a, Australije, Kine, Južne Koreje, Turkmenistana, Uzbekistana, Vijetnama.

Uz brojne goste, koje čine kazališni djelatnici, kritičari, studenti i ravnatelji uglednih europskih kazališnih festivala, na Festivalu su nazočni brojni novinari kao i televizijske ekipe iz više zemalja, a u sklopu Kontakta održavaju se brojni popratni događaji: umjetničke izložbe, filmske projekcije i koncerti. Predstave ocjenjuje međunarodni žiri koji dodjeljuje tri glavne festivalske nagrade.