ZKM – dvije dodatne izvedba kultnog ‘Hinkemanna’

0

Zbog ogromnog interesa Zagrebačko kazalište mladih je uvelo dodatne dvije izvedbe Hinkemanna. Kultna predstava ZKM-a, koju je režirao Igor Vuk Torbica, svakako je jedna od najnagrađivanijih, te je već sada  obilježila cijelu jednu epohu kazališta u Teslinoj 7.

Dodatne izvedbe na programu su 21. i 22. svibnja u 20 sati.

Ulaznice su vam najbrže dostupne u ZKM-ovoj internetskoj trgovini, u svega nekoliko klikova. Pozivamo vas da odmah sada osigurate svoja mjesta.

KUPI ULAZNICE

Spoznali smo, napisao je nekom prilikom slavni njemački pisac i dramatičar Ernst Toller, da nas tišti dvostruka nevolja: nevolja dana ljudskim životom i nevolja dana nepravdom društvenog sistema. Upravo ta dvojnost nevolje najzornije dolazi do izražaja u Tollerovoj tragičnoj tročinki Hinkemann čijeg je (anti)junaka, ratnog invalida Eugena Hinkemanna, snašla nevolja u najboljoj maniri gore navedene dvostrukosti: u ratu metak mu je odnio muškost, u miru kriza mu je, kao i tolikima drugima, odnijela egzistenciju, okolina ga mahom iskorištava ili u najmanju ruku slabo razumije (svejedno jesu li u pitanju obitelj, tobožnji prijatelji ili stranački drugovi), a on, da prehrani sebe i nevjernu ženu, ne samo da se mora baviti čovjeka nedostojnim poslom, nego baveći se njime gazi i vlastite najintimnije ideje i ideale. Pitanje je, naime, zove li se siroti Eugen, dok kao sajamska atrakcija za osamdeset vajmarskih maraka dnevno grize glave štakorima, sasvim slučajno „Homunkulus“, što je ipak nešto bitno manje i rudimentarnije od čovjeka, iako se kroz usta nemušta najavljivača kolportira kao „njemačka kultura“. Odnosno, preziva li se Eugen baš posve slučajno Hinkemann (što bi se otprilike dalo prevesti s njemačkog kao šepavac)? Jer ne šapa samo Eugen u svom jadu i očaju, nego uistinu i čitavo društvo sa svojim onomastički obilježenim akterima kao što su Großhahn (veliki pijetao, hvalisavac), Immergleich (uvijek isti), Singegott (pjeva boga), Unbeschwert (bezbrižni) ili Knatsch (svađa, neugodnost, ali i onomatopeja za tlačenje nečeg mekog).

Bilo bi lijepo kad bi se sve osobne, društvene i političke konotacije „Hinkemanna“ i u drugim jezicima dale prevesti nekim prikladnim prezimenom, pa da se uz tadašnju, „njemačku“, može konstatirati i jedna globalna šepavost današnjice, koja svojim kastriranim i tlačenim suvremenicima, kad jedanput postanu beskorisni, baš i ne ostavlja bitno drukčije mogućnosti samopotvrđivanja nego što ih je imao Eugen Hinkemann.

U predstavi glume svom silinom svojih glumačkih talenata: Rakan Rushaidat, Ozren Grabarić, Mia Melcher, Frano Mašković, Doris Šarić Kukuljica, Dado Ćosić, Petar Leventić, Jasmin Telalović, Vedran Živolić, Marica Vidušić, Nadežda Perišić Radović, Milivoj Beader, Milica Manojlović

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here