Veliki petak po julijanskom kalendaru

Autor: Aleksandar Olujić

Danas vjernici pravoslavnih crkava koje u uporabi imaju julijanski kalendar slave Veliki petak.

Uz Veliki petak su vezani brojni običaji. To je najtužniji praznik stoga se na ovaj dan ne veseli i ne sluša glazba, dan je strogog posta. U crkvama se ne služi liturgija niti zvone zvona već se konopi zvona povežu da ne bi netko slučajno pozvonio. Prema predanju Isus Nazarećanin, car Judejski, umro je na krstu u “šesti čas dana” i zavjese jerusalimskog hrama precijepile su se na pola, sunce se pomračilo i sva zvona su popucala. Zato u pravoslavnim crkvama na Veliki petak ne zvone zvona, već se bogosluženja najavljuju drvenim klepalima.

Poslije podne se iznosi platno sa prikazom polaganja Isusa u grob, plaštanica, koje se stavlja na posebno za tu priliku ukrašen stol ispred oltara. Plaštanicu vjernici cjelivaju a ponegdje postoji običaj da se vjernici nakon cjelivanja plaštanice provlače ispod stola na koji je postavljena moleći se Bogu, što bi im trebalo donijeti sreću. Običaj je, iako to nije izrjekom zabranjeno, da se na taj dan ne sahranjuju pokojnici, kako se ne bi uznemiravala zemlja u koju je položen Isus.

Na Veliki petak se bojaju jaja. Prvo jaje se oboji u crvenu boju koja simbolizira Kristovu krv i ono je „čuvarkuća“, smatra se zaštitnikom kuće i često se čuva do slijedećeg Uskrsa. Jaja se najčešće boje u crveno i plavo, pri čemu crvena simbolizira Kristovu božansku a plava ljudsku prirodu. Uz bojanje jaja vezana je priča o tome kako je Marija Magdalena Mironosica kada je došla u Rim poklonila crveno obojano jaje rimskom caru poručivši mu da je Krist uskrsnuo.

Zanimljivo je da u Vrlici pravoslavni i katolički vjernici njeguju isti običaj. To je tradicija čuvara Kristovog groba, odnosno grobara kako ih tamo zovu, kada muškarci odjeveni u narodne nošnje vrličkog kraja čuvaju Kristov grob. Pogled na stasite momke dok prolaze a čerme sa tokama svjetlucaju na suncu, na svakom pripasana pašnjača, koja se nosi samo u najsvečanijim prilikama, u koju su zataknute kubure, noževi i jatagan je vrlo impresivan.