Velika izložba ‘Rafael – na ishodištu mita’ otvorena u MUO

U Muzeju za umjetnost i obrt jučer je, 24. travnja, otvorena izložba „Rafael – na ishodištu mita“ kojom se Zagreb i Muzej za umjetnost i obrt uključuju u obilježavanje 500. godišnjice smrti renesansnog genija Raffaella Sanzia iz Urbina. Izložba je trebala biti održana prošle godine (Rafael je umro 1520.) ali je zbog pandemije virusom Covid-19 i potresa koji je pogodio Zagreb prebačena u ovu godinu.

Raffaello Sanzio da Urbino je uz Leonarda da Vincija i Michelangela  najznačajniji predstavnik visoke renesanse. Rodom je iz umjetničke obitelji gdje je od najranijeg djetinjstva imao prilike razvijati svoj talent da bi svoj puni zamah ostvario u Firenzi, kolijevki renesanse, a potom i u Rimu gdje je imenovan upraviteljem gradnje bazilike sv. Petra. Rafael je, iako je umro sa svega 37. godina, iza sebe ostavio stvaralaštvo koje ga svrstava među najutjecajnije umjetnike renesanse i najveće umjetnike čovječanstva.

Na izložbi je predstavljeno više od sto originalnih grafika mnogih značajnih autora od 16. do 18. stoljeća nadahnutih remek djelima velikog renesansnoga slikara i graditelja. Usavršavanje  grafike od renesanse na ovamo bitno je doprinijelo širenju, njegovanju i održavanju Rafaelove popularnosti. A zahvaljujući grafikama u vremenima kada nije bilo fotografije niti muzeja osiguran je prijenos rafaelovskog slikarskog izražaja i njegove slave kao i stvaranju mita „o božanskom slikaru“ čija su djela bila uzor mnoštvu njegovih učenika i sljedbenika.

Santa Cecilia Mauro Gandolfi / foto: izvor MUO

Izložba je popraćena nizom didaktičkih panela za bolje razumijevanje Rafaelovog značaja u povijesti umjetnosti. Uz izložbu su organizirana i besplatna stručna vodstva te kreativne radionice čiji raspored možete pronaći na www.muo.hr. Zahvaljujući Talijanskom kulturnom institutu 9. 5. i 23. 5. 2021. putem live streaminga od 12 do 24 sata biti će prikazan film Raffaello – Il Principe delle arti 3D (2017.) – prva filmska ekranizacija života Rafaela Sanzija, od rođenja u Urbinu i obiteljskog okruženja te potom firentinskog i rimskog razdoblja kroz pregled i tumačenje 70 umjetničkih djela, od kojih više od 40 njih pripadaju velikom slikaru.

Izložba je ostvarena u suradnji sa Zakladom muzeja Brescie zahvaljujući Veleposlanstvu Italije u Zagrebu i Talijanskom institutu za kulturu.

Svečanom otvorenju izložbe nazočili su Nj. E. Pierfrancesco Sacco Veleposlanik Republike Italije, dr. sc. Jelena Pavičić-Vukičević, zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba, izaslanica Ministrice kulture i medija RH dr.sc. Nine Obuljen Koržinek, ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Anja Jelavić, predsjednica Zaklade Brescia Musei Francesca Bazoli, direktor Zaklade Brescia Musei Stefano Karadjev, te Roberta D’Adda, kustosica i koordinatorica sektora zbirki i istraživanja Zaklade Brescia muzeji.

dr. Roberta D’Adda, kustosica i koordinatorica sektora zbirki i istraživanja Zaklade Brescia muzeji. / foto: izvor MUO