Interaktivna zvučna instalacija „RI-miks identiteta – Bijesni intervali Istre i Kvarnera“ postavljena na vanjskim stepenicama Exporta na Delti

Na vanjskim stepenicama zgrade Exporta na riječkoj Delti postavljena je nova interaktivna zvučna umjetnička instalacija „RI-miks identiteta – Bijesni intervali Istre i Kvarnera“.

Ova umjetnička instalacija, koja se aktivira prolaskom po vanjskim stepenicama zgrade Exporta, nastala je u sklopu istoimenog projekta, kao sastavni dio programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, koji istražuje dvoglasje tijesnih intervala Istre i Kvarnera.

Kroz proces remiksiranja tijesni intervali dovode se u odnos s tehnologijom s ciljem da ih se približi široj publici, a osobito mladima te se naglašava kreativnost u kontekstu interpretacije tradicijske glazbe ovog područja. Sami audio radovi koje je moguće čuti pokretanjem zvučne instalacije nastali su kao remiksevi zvučnih materijala dobivenih na radioniciama „Ventilatori oscilatori” Tina Dožića i „Dvoglasje tijesnih intervala“ Noela Šurana, koje su održane u prosincu 2020.g. u Omladinskom kulturnom centru Palach u Rijeci.

Tijesni interval podrazumijeva ljestvični niz u kojem se uzastopno izmjenjuju polustepen i cijeli stepen. Ti se intervali znatno razlikuju od sistema temperiranih 12 jednakih polustepena, neki su uži (tješnji) od temperiranih. Unutar stila tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja svojim se specifičnim glazbenim značajkama izdvajaju četiri podstila: kanat, bugarenje, tarankanje i diskantno dvoglasje.

Danas, nakon velikog zasićenja raznim glazbenim stilovima neki mladi počinju tragati za starim glazbalima, starim zvukovima, arhaičnim glazbenim jezikom. To su istaknuti pojedinci koji su na neki način prezasićeni svime što danas kroz medije dolazi do uha, a istodobno su vrlo kreativni pa pokušavaju povezati staro i moderno. U tom spajanju novo uzdiže staro, a staro i dalje živi u novom. Novo na taj način predstavlja otkupljenje starog na kojem se temelji.

Autori instalacije RI-miks identiteta – Bijesni intervali Istre i Kvarnera

Autori umjetničke instalacije su Tin Dožić, Marino Jurcan i Noel Šuran, dok je za tehničku podršku postava instalacije zaslužan Branimir Štivić. Nositelj projekta je udruga Metamedij iz Pule.

O radionicama „RI-miks identiteta“

Na radionici „Ventilatori oscilatori” polaznici su tijekom pet dana izrađivali „uradi-sam“ (DIY) audio pojačala i mikrofone za ozvučavanje elektromagnetskih zračenja elektroničkih uređaja te kontaktne mikrofone. Elektromagnetska zračenja snimaju se pomoću jednostavnih zavojnica, a zvuče kao razni glitchevi, šumovi, pucketanja i „zujavi“ tonovi. Snimanjem elektromagnetskih zračenja elektromotora dobiveni su ležeći tonovi koji služe kao baza preko koje su, uz mentorstvo Noela Šurana, otpjevane improvizacije u stilu tijesnog intervala. Također, na radionici „Dvoglasje tjesnih intervala“ približio je polaznicima specifičan glazbeni jezik Istre i Hrvatskog primorja, posebice dva stila kanat i bugarenje. Polaznici su se tako okušali u pjevanju u navedenim stilovima, a naglasak je bio na glazbenoj improvizaciji. Polaznici radionica bili su Sunčana Burlović, Andrea Tea Samardžić i Damjan Šporčić.