Umrla Mira Furlan

Naša velika kazališna, filmska i televizijska glumica Mira Furlan, napustila je ovaj svijet.

Rođena je 1955. u Zagrebu gdje završava osnovnu školu i gimnaziju, a 1978. diplomira na Akademiji za kazalište, film i televiziju (Akademija dramske umjetnosti). Odmah po završetku Akademije postaje članica HNK u Zagrebu gdje ubrzo postaje najistaknutija glumica ostvarivši niz zapaženih glumačkih uloga, od prve velike uloge Petrunjele (uz Mustafu Nadarevića kao Pometa) u Dundu Maroju, preko Anabelle u Šteta što je kurva, Marijane u Vučjaku do Natalije Petrovne u Mjesec dana na selu, surađujući pri tom s najpoznatijim kazališnim redateljima.

Ubrzo počinje nastupati i na televiziji ostvarivši zapažene uloge u serijama kao što su Velo misto, Kiklop (serije i film), Nepokoreni Grad, Smogovci, Putovanje u Vučjak, Tuđinac i brojne druge. Uz to glumi i u većem broju filmova od kojih su najpoznatiji Otac na službenom putu, U raljama života, Ljepota poroka, Tuđinac.

Mira je 1991. zajedno sa svojim životnim partnerom (par se vjenčao 1998.), srpskim redateljem Goranom Gajićem, otišla u SAD gdje nastavlja glumačku karijeru nastupajući između ostalih i u poznatim kazalištima The Hudson Guild Theatru u Los Angelesu i Indiana Repertory Theatre u Indianapolisu. Veliki je uspjeh i popularnost postigla glumeći u čuvenoj SF seriji Babylon 5, te jednoj od najpopularnijih TV serija Lost (Izgubljeni).

U Hrvatsku se nakratko vraća 2002. godine kada na Brijunima glumi u Medeji kazališta Ulysses, da bi nakon toga igrala i u srpskim filmovima i serijama (Diši duboko, Vratiće se rode).

Osim glumom bavila se i glazbom i pisanjem. Nastupala je kao pjevačica s Le Cinema, snimila je albume Songs From Movies ThatHhave Never Been Made i Mira Furlan i orkestar Davora Slamniga te glazbeni album zajedno s kolegama serije Babylon 5. Pisala je kolumne za Feral Tribune koje su sabrane u knjigu i objavljene pod naslovom Totalna rasprodaja, a napisala je i scenario za predstavu Dok nas smrt ne rastavi.

Dobitnica je dvije Zlatne arene, za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu Kiklop 1982. i najbolju glavnu žensku ulogu u filmu Ljepota poroka 1986. godine, Nagrade Dubravko Dujšin 1990., Nagrade žirija za najbolju žensku ulogu u filmu Ostavljeni na Balkan New Film Festivalu 2013. te nagrade za najbolju sporednu žensku ulogu u TV serijama Sci-Fi Universe Magazine, SAD 1996. godine.

Kako javljaju mediji, Mira Furlan preminula je 20. siječnja u SAD-u od posljedica bolesti Zapadnog Nila s kojom se borila posljednjih mjeseci.