Najveći znanstveni institut u Republici Hrvatskoj (RH), Institut Ruđer Bošković (IRB) i Belupo, druga po veličini farmaceutska kompanija u Hrvatskoj, udružili su snage te će u zajedničkom istraživačko-razvojnom projektu, vrijednom 9 milijuna kuna, od čega se 6.1 milijuna kuna sufinancira EU sredstvima, razvijati inovativne proizvode iz kategorije hrane za posebne medicinske potrebe.

 Globalne promjene i izazovi u području hrane te zaštite zdravlja zbog svoje složenosti zahtijevaju multidisciplinarni pristup rješavanju problema. Ne čudi stoga da je ovaj projekt na ‘Ruđeru’ okupio multidisciplinarni tim iz čak osam laboratorija te nutricionističke i farmaceutske stručnjake iz Belupa.

„Znanje, stručnost i multidisciplinarni pristup u rješavanju raznolikih problema te usluge koje su na raspolaganju u mnogobrojnim laboratorijima i zavodima Instituta čine velik potencijal za suradnju s gospodarstvom. Istraživači koji djeluju u području prirodnih znanosti i znanosti o životu imaju tradicionalno vrlo dobru suradnju s hrvatskom farmaceutskom i prehrambenom industrijom, stoga je ovaj projekt u potpunosti usklađen sa Strategijom pametne specijalizacije RH i prioritetima Belupa, koji se pozicionirao kao jedan od ključnih igrača u proizvodnji dodataka prehrani“, istaknuo je dr. sc. David M. Smith, ravnatelj IRB-a.

„Farmaceutska industrija jedna je od najsnažnijih industrijskih grana u Hrvatskoj. Njena snaga proizlazi iz velikog udjela izvoza u ukupnim prihodima, neprekidnih ulaganja u nove tehnologije i kapacitete, kao i značajnih investicija u razvoj i istraživanje te u kompetencije zaposlenika. Razvijena hrvatska farmaceutska industrija pacijentima u Hrvatskoj omogućava najnovije terapijske mogućnosti, uz povoljnije troškove. Vođen upravo tom filozofijom održivog poslovanja Belupo je prije 5 godina iskoračio u područje nutraceutike i kliničke prehrane. Ulazak u novi poslovni segment, kao prvi regionalni proizvođač, Belupo je ostvario u suradnji s hrvatskim stručnjacima i Društvom za kliničku prehranu Hrvatskog liječničkog zbora pa se sada s dokazanom izvrsnošću u istraživačko-razvojnom i inovacijskom konceptu, potvrđenom na tržištu, Belupo nametnuo kao prirodan partner Institutu Ruđer Bošković“,  istaknuo je predsjednik uprave Belupa, magistar farmacije Hrvoje Kolarić, MBA.

 Zahvaljujući sredstvima osiguranima u sklopu poziva ‘Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije’ (IRI) iz Europskoga fonda za regionalni razvoj, ovaj će znanstveno-industrijski multidisciplinarni tim sljedeće tri godine razvijati nove formulacije kliničke prehrane namijenjene nutritivnoj potpori osoba koje se nalaze u riziku ili su oboljele od malnutricije, oboljelima od dijabetesa i onkološkim bolesnicima. Većina financijskih sredstava uložit će se u istraživanje i razvoj novih formulacija, patentnu zaštitu, te zapošljavanje novih stručnjaka.

 „Riječ je o inovativnim oralnim nutritivnim pripravcima za posebne medicinske potrebe koji su namijenjeni za potpunu ili djelomičnu prehranu bolesnika s ograničenom, oslabljenom ili poremećenom mogućnošću konzumiranja, probave, apsorpcije, metaboliziranja ili izlučivanja uobičajene hrane“, ističe dr. sc. Marijeta Kralj, pomoćnica ravnatelja i voditeljica projekta.

„Inovativni iskorak koji očekujemo kao rezultat ovog projekta je implementacija suvremenih nutricionističkih principa u formulacijama s novim senzorskim osobinama koje su prilagođene našem podneblju i prehrambenim navikama hrvatskih korisnika. Povrh toga, zahvaljujući ovom projektu razvit ćemo nove formulacije i metode pripreme proizvoda u segmentu hrane za posebne medicinske potrebe koji će se moći primijeniti i na sve ostale vrste hrane sa zdravstvenim ili medicinskim učinkom“, naglašava dr. sc. Ivanka Jerić, pomoćnica ravnatelja i koordinatorica projektnog tima IRB-a.

„Provedbom projektnih aktivnosti također se želi definirati koncept personalizirane nutricionističke podrške koja će zajedno sa inovativnim proizvodima i digitalnom komunikacijskom platformom činiti iskorak u sveobuhvatan pristup prvoj liniji nutritivne terapije“, ističe mr. sc. Lenkica Penava, direktorica Nutraceutike i koordinatorica projektnog tima Belupa.

ŽELJKO KRZNARIĆ

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here