IZGRADNJA OTPORNIH OBRAZOVNIH SUSTAVA U PANDEMIJI COVID-19

 

Gradski ured za obrazovanje, Gradski ured za zdravstvo te Povjerenstvo za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih Grada Zagreba koje objedinjuje i koordinira djelovanje stručnjaka mentalnog zdravlja u gradskim ustanovama u radu s djecom i mladima, organizirali su danas stručni skup  Izgradnja otpornih obrazovnih sustava u pandemiji COVID-19: podrška u očuvanju mentalnog zdravlja djece i njihovih obitelji, namijenjenog pedagozima, psiholozima, socijalnim pedagozima i logopedima u osnovnim i srednjim školama u Zagrebu, koji su na prvoj liniji prepoznavanja poteškoća i pružanja pomoći djeci i mladima. Izazovi, s kojima se  škole i odgojno-obrazovni djelatnici u uvjetima pandemije COVID-19 u kontinuitetu suočavaju, najbolje svjedoče o tome da se uloga škola sve više mijenja. Školske ustanove ne mogu više biti primarno usmjerene na ostvarivanje kognitivnih ishoda učenika, već trebaju jačati svoje kapacitete za prepoznavanje potreba učenika, za njihovo emocionalno osnaživanje te za pružanje primjerene podrške i njima i njihovim roditeljima u suočavanju s novim izazovima, zaključeno je kroz panel izlaganja.

Skup je riječima podrške otvorio gradonačelnik Milan Bandić, te zahvalio stručnjacima što promoviraju nadu i čine Zagreb i njega ponosnim. „Pandemija COVID-19 i potresi koji su pogodili naš grad učinili su nas poniznijima i svjesnijima svoje ranjivosti. Ova nas je kriza pogodila poput oluje i osvijestila koliko je zdravlje, posebice mentalno zdravlje, važno. Dok čuvamo somatsko zdravlje i čekamo cjepivo da nas zaštiti od tjelesnih posljedica ove pandemije, vaša stručnost, znanje, volja i želja da pomognete djeci i mladima cjepivo su za usamljenost, izoliranost, strah i tugu.“- istaknuo je.

Važnost međusektorske suradnje istaknuo je i dr. sc. Vjekoslav Jeleč, dr. med., pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo. „Važnost naše suradnje, koordiniranog odgovora zdravstva i sustava obrazovanja nikad nije bila veća. Stručnjaci u školama su nam prva linija obrane i moramo iskoristiti iskustvo i zajedničke resurse djelovanja da uz aktualnu zdravstvenu krizu izbjegnemo i onu psihološku.“ – naveo je, te naglasio da je očuvanje mentalnog zdravlja djece i mladih prioritet Gradskog ureda za zdravstvo.

ŽELJKO KRZNARIĆ