U Etnografskom muzeju otvorena je izložba božićnih jaslica pod nazivom “X. smotra Udruge prijatelja hrvatskih božićnih jaslica”

Izložba jaslica, koja je službeno otvorena uz manji broj posjetitelja te uz izravan video prijenos putem službene internetske stranice, realizirana je u suradnji s Udrugom prijatelja hrvatskih božićnih jaslica, a predstavljene su 42 eksponata, uži izbor božićnih jaslica koje su izradili članovi ove druge.

“Kao i sve druge tradicije i običaji i načini proslavljanja Božića u stalnoj su mijeni, pa se tako protokom vremena mijenjaju i božićne jaslice. Ova mijena uvjetovana je različitošću dostupnih materijala i tehnika izrade dok stil, mjesto, te način izrade odražavaju duh i ukus vremena u kojem su nastale”, kazao je na otvorenju Josip Barlek, osnivač Udruge prijatelja hrvatskih božićnih jaslica.

Barlek je podsjetio kako božićna uprizorenja Isusova rođenja sežu u daleku 1223. godinu, kada je prve jaslice u Beču izložio sv, Franjo Asiški.

Sve izložene jaslice naslikane su ili izrađene od prirodnih materijala; drveta, tekstila, kamena, keramike, gline, papira, slame itd.

Jaslice se u katoličke domove postavljaju najčešće na Badnjak, 24. prosinca, i pod božićnim borom ili jelkom ostaju do Sveta tri kralja, 6. siječnja. Riječ je o običaju koji se na prostor Hrvatske proširio s područja Njemačke gdje su u 17. i 18. stoljeću jaslice bile iznimno popularne.

Izložba u Etnografskom muzeju ostaje otvorena do 6. siječnja 2021. godine.

ŽELJKO KRZNARIĆ