Izložba jaslica, koja je službeno otvorena uz manji broj posjetitelja te uz izravan video prijenos putem službene internetske stranice, realizirana je u suradnji s Udrugom prijatelja hrvatskih božićnih jaslica, a predstavljene su 42 eksponata, uži izbor božićnih jaslica koje su izradili članovi ove druge.

“Kao i sve druge tradicije i običaji i načini proslavljanja Božića u stalnoj su mijeni, pa se tako protokom vremena mijenjaju i božićne jaslice. Ova mijena uvjetovana je različitošću dostupnih materijala i tehnika izrade dok stil, mjesto, te način izrade odražavaju duh i ukus vremena u kojem su nastale”, kazao je na otvorenju Josip Barlek, osnivač Udruge prijatelja hrvatskih božićnih jaslica.

Barlek je podsjetio kako božićna uprizorenja Isusova rođenja sežu u daleku 1223. godinu, kada je prve jaslice u Beču izložio sv, Franjo Asiški.

Sve izložene jaslice naslikane su ili izrađene od prirodnih materijala; drveta, tekstila, kamena, keramike, gline, papira, slame itd.

Jaslice se u katoličke domove postavljaju najčešće na Badnjak, 24. prosinca, i pod božićnim borom ili jelkom ostaju do Sveta tri kralja, 6. siječnja. Riječ je o običaju koji se na prostor Hrvatske proširio s područja Njemačke gdje su u 17. i 18. stoljeću jaslice bile iznimno popularne.

Izložba u Etnografskom muzeju ostaje otvorena do 6. siječnja 2021. godine.

ŽELJKO KRZNARIĆ

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here