NSK – TRADICIONALNE ČESTITKE U DIGITALNOM IZDANJU

Grafička zbirka Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu mali je muzej blagdanskih želja. Premda njihovi pošiljatelji i adresati gotovo sigurno više nisu među nama, tople, rukom ispisane poruke nadživjele su trenutak u čijem povodu su nastale. Jer godine žure, blagdani se slave, životi prolaze. No, ljubav i privrženost, zabilježene na poleđini šarenog božićnog motiva, kao da žive i danas.

Držeći u rukama jednu od najstarijih božićnih dopisnica iz fonda Knjižnice, koja je poslana uoči Božića 1904. godine, u mašti se ispisuje sentimentalna blagdanska priča. O duši koja ju je kupila u nekoj trafici ili poštanskom uredu. O nalivperu kojim je pisana. O marki s kojom je putovala. Poštaru koji ju je nosio u velikoj torbi pa je ubacio u sandučić. O rukama koje su ga otključale. Očima koje su čitale. O radosti koju je probudila. O Božiću kakav je bio nekad.

“Mnogi ove blagdane zbog situacije povezane s pandemijom koronovirusa neće moći provesti u krugu obitelji i prijatelja te nas je to dodatno potaknulo da oživimo tradiciju slanja božićnih čestitaka koje su već čitavo stoljeće dio hrvatske baštine i simbol zajedništva, povezanosti i radosti. Bez obzira na to komu je i kako uputili, božićna čestitka prilika je da u srcu ostanemo povezani i svojim najmilijima pošaljemo najljepše želje jer, uistinu, svaka je posebna”, istaknuo je voditelj Odsjeka Marketing i komunikacije NSK Sandi Antonac.

I dok danas jedni drugima za blagdane najčešće šaljemo kratke čestitke putem mobilnih uređaja, ljudi s početka 20. stoljeća na božićnim su dopisnicama ispisivali rukoljube i blagoslove, pažljivo ističući kome ih upućuju: blagorodnom gospodinu Radoslavu Franjetiću, nadinspektoru voda u Osijeku; visokocijenjenoj gospodji Toni Maršić, supruzi potpukovnika u Zagrebu… Velik broj čestitki pisan je na njemačkom jeziku, svjedočeći o nekim drugim društvenopolitičkim prilikama. O njima govore i stare poštanske marke, tiskane u onovremenim političkim okvirima.

U sklopu akcije priredili su mrežnu stranicu tradicijadobrihzelja.nsk.hr na kojoj se mogu pogledati neke od najljepših čestitaka iz njihova bogata fonda i preuzeti besplatna mobilna aplikacija Advent u Zagrebu u kojoj su ove čestitke i digitalno zaživjele.

ŽELJKO KRZNARIĆ