Solistički orguljaški koncert Edmunda Andler-Borića u Banja Luci

U petak, 11. prosinca 2020. s početkom u 18h,  u crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije u centru Banja Luke, Edmund Andler-Borić održat će solistički orguljaški koncert.

Ovaj koncert se održava u organizaciji HKD Napredak iz Banja Luke na čelu s predsjednicom gđom Ružicom Grozdić. Pokušaj je to, doduše simboličan, očuvati trag hrvatske i katoličke kulture u Banja Luci, gradu s velikim brojem impozantnih katoličkih crkava i samostana.

U subotu u 12h orguljaš Edmund Andler-Borić održat će u mjestu Nova Topola u župnoj crkvi Sv. Josipa još jedan koncert. Do kraja 2. svjetskog rata Nova Topola je bila mjesto s njemačkim stanovništvom i zvala se Windhorst. Koncert u Novoj Topoli-Windhorstu uz HKD Napredak organizira i Udruga Poljaka u BiH. Na programu su skladbe: Bacha, Händela, Cimarose, Pachelbela, Majera, Chopina, te hrvatskih anonimnih franjevačkih skladatelja.

Edmund Andler-Borić jedan je od naših najaktivnijih koncertnih orguljaša, hrvatskoj publici dobro poznat ne samo kao koncertni orguljaš već i kao pokretač niza festivala i projekata vezanih uz orgulje i hrvatsku kulturnu baštinu. Između ostalog, pokretač je i umjetnički voditelj našeg najpoznatijeg orguljaškog festivala: Festivala Orgulje Zagrebačke katedrale. Osim što nastupa po Hrvatskoj, on također često koncertrira po Europi, Rusiji, Ukrajini, Bliskom Istoku… Za Croatiu Records snimio je pet nosača zvuka, a za Cantus jedan.