GRADONAČELNIK U SKLONIŠTU ZA NEZBRINUTE ŽIVOTINJE GRADA ZAGREBA

 

 

Nakon napisa u medijima o stanju u Azilu Dumovec, gradonačelnik Milan Bandić danas se osobno otišao uvjeriti u situaciju i okolnosti u skloništu za nezbrinute životinje grada Zagreba.

Istaknuo je da je kao vlasnik kućnog ljubimca, posebno osjetljiv na ovakve situacije i poručio:

”Zahvaljujem svima na javljanju, brizi i empatiji koju iskazujete prema životinjama. Ni jedan kućni ljubimac ne zaslužuje patnju. Podsjetit ću na velikog Dostojevskog koji je rekao: ‘Čovječe, ne ponosi se svojom ‘superiornošću’ nad životinjama, jer one su bez grijeha, dok ti svojom veličinom oskvrnjuješ zemlju.”

Iako tijekom obilaska u pratnji medija nisu utvrđene nikakve nepravilnosti, gradonačelnik je pozvao sve koji imaju zamjerke na rad i uvjete u Skloništu da ih prijavljuju i da će one biti  uklonjene u najbržem mogućem roku.

Ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba Damir Skok, pod čijom nadležnosti je i sklonište u Dumovcu rekao je kako je riječ o starim fotografijama koje su nastale tijekom redovitog čišćenja koje se u azilu provodi najmanje dva puta na dan, a po potrebi i više posebice kod bolesnih životinja. Naglasio je i da je pas Vučko s fotografija sretno udomljen gotovo pola godine. No, s obzirom na to da životinje dolaze uglavnom s ceste, često jako ozlijeđene i bolesne Skok je poručio da prizori ponekad izgledaju zastrašujuće, odbacivši bilo kakvu mogućnost zanemarivanja ili zlostavljanja životinja.

Rad Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba pod konstantnim je nadzorom: pod redovitim je nadzorom veterinarske inspekcije koja djeluje u sklopu Državnog inspektorata, a rad Skloništa nadzire i Kontrolni ured Grada Zagreba.Ravnateljica Skloništa Tatjana Zajec naglasila je kako veterinarska inspekcija redovno obilazi Sklonište i to radi već punih 20 godina.

Rad u Skloništu uređen je nizom protokola i kvaliteta tog sustava potvrđena je vanjskim neovisnom nadzorom te posjeduje ISO certifikat kvalitete. No, s ciljem zaštite životinja i vodeći se njihovom dobrobiti Sklonište će preispitati i poboljšati organizaciju i nadzor rada te komunikaciju i međuljudske odnose između djelatnika i volontera.

Grad Zagreb kao najnapredniji grad u brizi za životinje u ovom dijelu Europe nastavit će pozorno pratiti sve vezano uz Sklonište u Dumovcu.

Građane još jednom pozivamo da svaku nepravilnost koju primijete u radu Skloništa, odmah prijave na e-adresu: info@dumovec.hr.

ŽELJKO KRZNARIĆ