Vesna Škare Ožbolt / foto: izvor facebook

Autorica: Vesna Škare Ožbolt

U teškim vremenima u kojima živimo, boreći se s ogromnom pandemijom, ali i vlastitim strahovima, suočeni smo s time da ljudski život nikada nije manje vrijedio.

Gledam to svakodnevno, počevši od tuge Grada Zagreba, opustošenog, devastiranog, otužnoga, praznoga, premreženog ‘rodijačkim’ vezama, kao u nekakvom kolumbijskom kartelu, slušam ljude kako se plaše izići na ulicu. Jer ih je strah, a mnoge i sram. Zbog samo jedne pogrešne riječi, mogu ostati bez svojih poslova, bez egzistencije, krova nad glavom… U gradu koji i dalje tapka u mraku, neoporavljenog od strašnoga potresa, kada su se svi naslušali blagoglagoljivih riječi sveprisutnoga zagrebačkog gradonačelnika, koji je obećavao brda i doline.

A što je sada? Gdje je taj novac namijenjen i poslan od Europe kao pomoć u sanaciji i ljudima koji se sada smrzavaju razasuti po raznim domovima, ili smješteni kod prijatelja, ne znajući hoće li se i kada i uopće više ikada vratiti u svoje?

Je li taj novac ostavljen i u nekim krznarijama, podijeljen na privatnim zabavama za uski gradonačelnikov krug? Negdje jest, ali kod građana- nije.

Nikada nije bilo tužnije i teže živjeti u hrvatskoj metropoli, čak ni za vrijeme Domovinskog rata. Tada smo se barem držali zajedno, a sada, svi se plašimo svih, a većina Zagrepčana najviše onoga koji ih je i devastirao- nedodirljivoga Milana Bandića.

I još samo za kraj, jer prošlo je ‘ispod radara’ u ovoj tegobnoj i deprimirajućoj situaciji u kojoj se nalazimo; je li u redu da zagrebački gradonačelnik odlazi 18. studenoga, na najtužniji dan u godini, Dan obljetnice Grada-heroja u Vukovar, a onda tamo pozira i pjeva u restoranu, slušajući pjesme srbijanske folk-zvijezde Cece, poznatije kao udovice jednoga od najvećih srbijanskih koljača, Arkana? Monstruma čije su horde klale po Vukovaru, Hrvatskoj, BiH…

A Bandić sluša tu ‘pjevačicu’, sretan i pjeva, netom nakon što je licemjerno hodao u Koloni sjećanja za naše heroje, one koji su branili i umirali za Vukovar. I poslije, kada ga mediji o tome pitaju, on bahato, s podcjenjivanjem i s visine izruguje javnost koja je šokirana.

Kao osoba koja sam od prvoga dana bila suradnica predsjednika Franje Tuđmana, vodila proces Mirne reintegracije Podunavlja, ali i kao počasna građanka Vukovara, imam puno pravo upitati javno: Koji je Milan Bandić pravi? Onaj koji se okružio braniteljima, ili im laska, ili onaj koji sluša Cecu?

Jer, to dvoje je nespojivo…

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here