Preminuo tvorac legendarne ‘Kviskoteke’, Lazo Goluža

Ova nas godine ne prestaje terorizirati lošim vijestima. Na posljednje počivalište ispratili smo već cijeli niz dragih osoba što su obilježili naše živote. Na žalost, crni niz nikako da prestane. Danas smo saznali kako je u 85. godini preminuo poznati novinar i urednik Lazo Goluža.

Lazo Goluža rođen je 1936. u Trijebnju, BiH. U Zagrebu je završio Srednju učiteljsku školu da bi potom na Filozofskom fakultetu diplomirao komparativnu književnost i talijanski jezik. Nakon studija zajedno s Pajom Kanjižajem 1966. pokreće „Paradoks“ – humoristično-satirički časopis “za ozbiljna pitanja”, koji je ubrzo nakon povremenih zabrana i ukinut odlukom komunističkih vlasti. Uz to, Kanižaj je kao glavni urednik dobio tri mjeseca zatvora, a Goluža je ostao bez posla te se sa suprugom privremeno seli kod njene obitelji u Francusku i radi kao stjuard na željeznici. 1967. vraća se u Hrvatsku i zapošljava na Televiziji Zagreb gdje će kao urednik i autor ostvariti cijeli niz projekata: „Jadranski susreti“, “3-2-1, ali vrijedan”, „Malo ja, malo ti”, “Znaš, znam”, “Pješčani sat”, “Obiteljski zabavnik”, bio je urednik licenciranih emisija “Brojke i slova” i “Kolo sreće”. Surađivao je s njemačkom TV postajom ARD, britanskim TV Yorkshireom i ITV-om te s francuskim obrazovnim TV kanalom La Cinquiềme, da bi nakon umirovljenja 2001. nastavio surađivati na postavljanju kviza “Tko želi biti milijunaš?“.

Njegova daleko najpoznatija emisija je kviz znanja i inteligencije „Kviskoteka“, koja je bila emitirana punih 15 godina (od 1980. do 1995.), a „Igru asocijacije“ iz Kviskoteke zaštitio je kao intelektualno vlasništvo kao prva osoba u Hrvatskoj koja je to učinila.

Dobitnik je godišnje nagrade HRT-a 1993. i za HRT-ove nagrade za životno djelo Ivan Šibl 1995. godine.