Još samo ovaj vikend u Modernoj galeriji Zagreb može se pogledati izložba Lovre Artukovića ‘Usporavanje’

Ovaj je vikend posljednja prilika za one koji još nisu, da dođu u Modernu galeriju i pogledaju izložbu i uživaju u slikarstvu našeg suvremenog hrvatskog umjetnika Lovre Artukovića koji živi i djeluje u inozemstvu.

Lovro Artuković već godinama živi u Berlinu, a posljednju je izložbu u Zagrebu održao 2014. godine u Laubi. Od tada u Zagrebu, njegovom rodnom gradu, nismo imali prilike vidjeti umjetnikove radove.

Artukovićev primarni medij rada jest figurativno slikarstvo. Pri stvaranju svojih radova koristi tradicionalnu tehniku ulja na platnima velikog formata. I ova izložba donosi slike velikog formata, no ima i nekih novih elementa vezanih uz umjetnikova likovna istraživanja. Potonje je rezultiralo bogatstvom detalja u recentnim radovima. Izložba predstavlja 43 rada nastala u razdoblju od 2015. do 2020. godine i podijeljena je u pet sekcija: Zlatne folije i odrazi, Melankolija noćnih svjetla, Posjet ateljeu, Bar i Izlet.

Iz popisa Artukovićevih samostalnih izložbi vidljivo je kako slikar rijetko izlaže te kako kod njega kreativni proces dugo traje i, stoga, u konačnici, radovi nastaju kroz duže vremensko razdoblje. Umjetniku se svakako ne može pripisati hiperproduktivnost, naprotiv kako sam kaže: „Velika produkcija je nešto što mi je potpuno nepoznato, ne mogu tako stvarati”.

O samom nazivu izložbe Usporavanje kao i o svojem recentnom stvaralaštvu Lovro Artuković kaže:

Posljednjih godina živim u neprestanoj unutarnjoj borbi. Naime, moje slike, ili ono što njima pokušavam dosegnuti, zahtijevaju sve više vremena. Mislim da razlog ne treba tražiti u tome što starim i postajem sve sporiji. U slikama se, naime, množe detalji, a način na koji slikam – to bezbrojno premazivanje jednog te istog mjesta na slici lazurom da bih dobio željenu prisutnost i gustoću naslikanog – uzima sate i sate koji nekako neprimjetno prolaze. Sjedeći danima pred istom slikom, zarobljen jednim jedinim detaljem, često pomišljam kako bih trebao ubrzati svoj slikarski postupak, biti produktivniji, raditi primjerenije dobu u kojemu se sve odvija sumanutom brzinom i u kojemu – avaj – ionako nitko neće imati ni strpljenja ni koncentracije upustiti se u promatranje moje slike sa staromodnim, sporim užitkom.

Ponekad mi se čini da sam se sâm zapravo doveo u tu – klopku. Dopuštao sam da me pri odabiru motiva vode životne okolnosti, umjesto kakva plana ili sistema. Kad, međutim. pogledam to što sam naslikao, vidim da je baš tako i trebalo biti naslikano. Radi energije, radi atmosfere, radi svega što sam svjesno i nesvjesno htio postići svakom od tih slika. Budući da (dosada) nisam iznašao patent koji bi mi omogućio da slikam brzo i jednostavno, a da pritom budem i zadovoljan naslikanim, nakraju uvijek ponizno prihvatim da je taj spori i tegobni način koji me katkad frustrira upravo moj osobni, prepoznatljivi način. Zato sam odlučio da slike nastale posljednjih godina prikažem pod naslovom »Usporavanje«.

BIOGRAFIJA
Lovro Artuković rođen je 1959. godine u Zagrebu, Hrvatska. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Nekoliko godina radio je kao nastavnik na Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn, te, potom, devet godina kao docent na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. 2003. godine seli u Berlin gdje i danas živi i djeluje kao slobodni umjetnik. Izlagao je na brojnim samostalnim izložbama. Prvu samostalnu izložbu održao je 1985. u Galeriji Vladimir Nazor. 2008. godine održana je retrospektivna izložba njegovih radova u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu koja je obuhvatila radove nastale između 1984. i 2008. godine. Tom prilikom objavljen je opsežni katalog njegovih radova pod nazivom Najbolje slike, autorice Blaženke Perice (Galerija Klovićevi Dvori, Zagreb, 2008.). Artuković je primio Godišnju nagradu Hrvatskog društva likovnih umjetnika za najbolju izložbu u 2001. godini, a 2013. godine Nagradu publike na izložbi »Macht Kunst«, Deutsche Bank KunstHalle.

O Artukovićevu opusu pisala je nekolicina povjesničara umjetnosti, među ostalima Krešimir Purgar, Feđa Vukić, Leonida Kovač, Blaženka Perica. O njemu su snimljena dva filma: eksperimentalni film Krađa u režiji Lukasa Nole iz 2004. godine i dokumentarni film L.A. Nedovršeno Igora Mirkovića iz 2008. godine. Djela mu se nalaze u brojnim javnim i privatnim kolekcijama u zemlji i inozemstvu.

 

LOVRO ARTUKOVIĆ

‘Usporavanje’

Organizatori izložbe: Umjetnički paviljon u Zagrebu i Umjetnička galerija Dubrovnik

U suradnji s: Moderna galerija, Zagreb

Stručna koncepcija, izbor djela, tekst u katalogu izložbe: Leonida Kovač

Radno vrijeme izložbenog prostora Moderne galerije u subotu i nedjelju: od 11 do 14 sati

 

Lovro Artuković ‘Puni mjesec u mojoj kuhinji’, 2019. / Foto Gunter Lepkowski