Predstavljanje hrvatske verzije instrumenta za mjerenje opće psihičke uznemirenosti (distresa) onkoloških bolesnika ET-HR

Distres treba mjeriti kao šesti vitalni znak!

Danas, 23. studenoga 2020. u 18 sati na online konferenciji, udruga SVE za NJU predstavit će rezultate istraživanja u kojem je provedena adaptacija i provjera metrijskih karakteristika instrumenta Emocionalni toplomjer (Emotional Termometar). Emocionalno opterećenje bolesnika uslijed raka predstavlja veliki teret i može ometati uspješno liječenje.

Što je distres? To je neugodno iskustvo psihološke (kognitivne, bihevioralne, emocionalne), socijalne, duhovne i tjelesne prirode koje može umanjiti ili ometati sposobnost efikasnog suočavanja s rakom, njegovim tjelesnim simptomima i liječenjem. Stoga je za uspješno liječenje važno prepoznati distres i smanjiti ga kako ne bi ometao uspješno suočavanje s dijagnozom i svim teškoćama koje donosi liječenje.

Tko su bolesnici u visokom distresu? Jeste li jedan/na od njih? Kako mogu znati što je normalan distres? Pa imam rak, mora mi biti teško!

Puno bolesnika ne zna prepoznati jesu li su u distresu koji zahtijeva stručnu intervenciju. Puno liječnika ne zna procijeniti kome treba stručna intervencija. Puno bolesnika ne zna da je traženje pomoći znak mudrosti, a ne slabosti.

Za početak je važno naći način kako prepoznati razinu distresa koja može ometati efikasno suočavanje s rakom i njegovim liječenjem. To je Emocionalni toplomjer.

Konferenciju možete pratiti putem Facebook stranice SVE za NJU u ponedjeljak, 23. studenoga 2020. u 18 sati https://zoom.us/webinar/register/7116055502913/WN_rAvdb9GIS5u22LieLPV_Tw

Konferencija se održava uz podršku tvrtke Novartis.

Aktivni sudionici su ugledni stručnjaci, psihologinje prof. dr. sc. Nataša Jokić Begić, dr. sc. Dea Ajduković, dr. sc. Latinka Basara, Ivona Poljak, mag. psych.,  Anuška Budisavljević, dr. med., specijalist interne medicine, uži specijalist internističke onkologije i gost konferencije, direktor International Psycho-Oncology Society – IPOS dr. sc. Dégi László Csaba. Voditeljica je Ljiljana Vukota.