Vesna Škare Ožbolt: Tko nam je ukrao Zagreb?

Svake godine svjedočimo cijelom nizu afera koje se tiču funkcioniranja javne nabave u gradu Zagrebu. Primjerice, nešto što inače košta 20.000 kuna odskliže na 400.000 kuna. I najnovija afera Sljemenske žičare gdje su iznosi probijeni za nekoliko stotina milijuna kuna samo potvrđuje da je postupak provedbe javne nabave duboko kompromitiran i nezakonit.

Javnost je već zasićena gradskim aferama koje svakodnevno izbijaju na površinu i rezignirano odmahuje rukom. Brojne afere, a ništa se ne poduzima. Dokumenti se objavljuju kad je projekt u završnoj fazi, a novac potrošen. Mnogi se ovih dana pitaju je li snimka dokaza o načinu izigravanja javne nabave u postupku Sljemenske žičare stigla u DORH i što će tamo poduzeti? A ja se pitam kako se osjećaju građani koji plaćaju najviši prirez u državi, kada vide kako se njihov novac koji izdvajaju za razvoj grada netransparentno troši.

Pitam se i kako se osjećaju poduzetnici koji su odbijeni na javnom natječaju za žičaru jer nisu ponudili najnižu cijenu koju je ponudio GP Pionir. U vrijeme kada je najavljivana gradnja govorilo se o 200.000 milijuna. Kad su potpisani ugovori prije dvije godine, s PDV-om je žičara trebala stajati oko 523 milijuna kuna. Sad je cijena s PDV-om probijena na 800 milijuna kuna

Kakva je snage pravne države u ovom slučaju kada se Zakon o javnoj nabavi netransparentno provodi? Mnogi se ovih dana pitaju hoće li pravna država odmah reagirati ili će čekati novog pobjednika na lokalnim izborima To je pitanje za 800 miliona kuna.

Zagrepčani znaju puno bolje od ovoga, ne treba im ovakav gradonačelnik da im daje mrvice iz proračuna i misli umjesto njih. Zagrepčani znaju stvarati bolje od njega. Ako već plaćaju najviši prirez u državi onda to ne može biti kočnica nego pista za uzlet razvoja grada, ali na transparentan način.

Ne damo da nam ukradu grad! Izdržimo još malo, izbori samo što nisu!

Vesna Škare Ožbolt

Foto: izvor facebook/ZG Gradonačelnica