Tomislav Stojak – Totalna rasprodaja gradske imovine nekoliko mjeseci pred izbore

!

Počela je rasprava na odborima u Gradskoj skupštini o prijedlogu proračuna Zagreba za 2021. godinu, koji se povećava sa sadašnjih 12 na više od 14 milijardi kuna. o Tome je danas javnost upoznao gradski zastupnik Tomislav Stojak na tiskovnoj konferenciji.

Od kuda tako veliko povećanje? Ono što smo jučer mogli saznati u raspravi o proračunu na Odboru za obrazovanje i sport Gradske skupštine gradonačelnik planira totalnu rasprodaju gradske imovine, odnosno prodaju izuzetno vrijednih područja nekadašnjeg Paromlina, kojeg je procijenio na 75 milijuna kuna, Gredelja za 618 milijuna kuna, te Zagrepčanke za 378 milijuna kuna, čime se planira uprihoditi više od 1 milijarde kuna!

Svega nekoliko mjeseci prije izbora na kojima više neće, nadam se, osvojiti još jedan mandat, gradonačelnik planira rasprodati sve što još imalo vrijedi da bi namirio tko zna koga i pokušao se donekle financijski spasiti s obzirom kako je rasipnički i nerazumno trošio naše novce svih ovih posljednjih godina i financijski uništio Zagreb.

Pri tome proračun povećava fiktivnom zaradom od planirane prodaje za više od 1 milijarde kuna u odnosu na planirani ovogodišnji proračun, a istovremeno prebacuje na 2022. i iduće godine saniranje 1,3 milijarde kuna minusa u proračunu iz 2019., dakle za neku novu gradsku vlast kad njega više neće biti!

Da stvar bude apsurdnija, planira prodati Paromlin gdje grad već više godina planira izgraditi novu Gradsku knjižnicu, koju i u novom proračunu za 2021. godinu planira s 10 milijuna kuna!

Stoga, postavljam jasna pitanja na koja tražim i tražit ću odgovore:

 

  1. Za čiji račun i kome se planira prodati Gredelj, Paromlin i Zagrepčanka? Koji su vremenski rokovi prodaje, na koji način se planira prodaja, te kako je zaštićen javni interes i potrebe građana na tim prostorima?
  2. Da li prodaja Paromlina znači i odustajanje od projekta izgradnje nove zgrade Gradske knjižnice za koju i u prijedlogu proračuna za 2021. godinu gradska uprava predviđa 10 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije?
  3. Budući da se prodajom imovine planira jednokratno povećanje proračuna u 2021. godini za cca 1,12 milijardi kuna, zašto je saniranje proračunskog minusa od 1,3 milijarde kuna iz 2019. godine (minus na kraju 2020. godine tek će se naknadno saznati) prebačeno tek za 2022., 2023., 2024. i 2025. godinu?

ŽELJKO KRZNARIĆ