Britanska predstava ‘Labirint’, dirljiva životna drama na temu migracija, ekskluzivno u programu EPK u online verziji

Od subote, 21. studenog 2020.g. u 00.00 sati do nedjelje, 6. prosinca 2020.g. u 24.00 sata, na YouTube kanalu Rijeke 2020 te na web stranici rijeka2020.eu ekskluzivno će, kao sastavni dio programa Europske prijestolnice kulture, biti dostupna polusatna predstava ‘Labirint’ (Conundrum), autora i režisera Paula Anthonyja Morrisa, umjetničkog direktora tvrtke Crying in the Wilderness Productions (CITWP), pridružene organizacije jednog od najistaknutijih londonskih kazališta Young Vic.

„Labirint“ je dirljiva životna drama koja publici pruža rijedak uvid u nevjerojatan um čovjeka zarobljenog u društvu koje nije dostatno evoluiralo.
Glavni protagonist predstave je Fidel, čiji su roditelji migrirali preko Atlantika tražeći posao u Velikoj Britaniji. Slično Rijeci, gradu dolazaka i odlazaka, migracija je također bila važna značajka britanske raznolikosti i kulturnog bogatstva, ponajprije zbog svojih luka (Bristol, Liverpool i London), koje su ujedno bile i ‘vrata’ za ostatak Ujedinjenog Kraljevstva i zapadne Europe.

Predstava „Labrint“ progovara o postojanosti, raznolikosti i inventivnosti, što Rijeku čini njenim savršenim privremenim domom. Ona progovara o utjecaju migracije na ljudsku psihu.

– To je predstava o egzistencijalnoj krizi moje generacije, prve generacije podrijetlom s Kariba rođene u Velikoj Britaniji, koju je društvo koje još nije evoluiralo – ni politički ni socijalno – silno ugrozilo, kaže u najavi predstave autor Paul Anthony Morris, dodajući da teme vode, rada i migracije, kao simboli koji predstavljaju isprepletene identitete Rijeke i suvremene Europe, vrlo snažno odzvanjaju životima afričke karipske zajednice u Europi.

London – Rijeka – London

Drama je napisana tijekom nekoliko razvojnih stadija, od 2014. do 2016. godine evoluirala je u projekt koji su izvodila tri glumca i četiri glazbenika, a 2017. s velikim je uspjehom eksperimentalno izvedena pred publikom u kazalištu Arcola u Londonu.

Labirint je potom 2020. godine uvršten u program sezone kazališta Young Vic u Londonu, no tri tjedna prije početka glavnih proba, predstava je odgođena zbog pandemije koronavirusa koja se proširila Europom.
Tijekom srpnja 2020. autori i izvođači počeli su istraživati alternativne platforme preko kojih bi predstavu Labirint mogli ‘oživjeti’ za online publiku, kroz žanr koji su nazvali Theatrevision™. Taj kazališno-filmski hibrid uspješno objedinjuje filmsku tehniku, poštujući pritom kazališni medij kao izvorište projekta.

U kolovozu 2020. izrađena je skraćena, polusatna verzija predstave koja se izvela u sklopu virtualnog festivala Surveillence u Londonu i upravo će ta snimka predstave biti dostupna za svu zainteresiranu publiku putem YouTube kanala i web stranice Rijeke 2020, kao sastavni dio projekta Europske prijestolnice kulture te kao uvod u originalnu, 70-ominutnu verziju koja će se prikazati u Londonu kada to bude dozvoljavala epidemiološka situacija.

Dodajmo, u svom završnom obliku, predstava je predložena i izabrana na Javnom pozivu za obilježavanje i uključivanje projekata u program Europske prijestolnice kulture 2019. godine.

Autor i redatelj projekta za produkcijsku kuću Crying in the Wilderness (vanjskog suradnika kazališta Young Vic u Londonu) je Paul Anthony Morris, izvođači su Anthony Ofoegbu (Fidel) i Filip Krenus (psihijatar), a koreograf Shane Shambhu.

Snimku predstave naručili su Certain Blacks za festival Surveillence, a koproducent za Hrvatsku i projekt Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture je Honey-tongued Theatre Productions iz Londona. Predstavu je podržao Arts Council, najveće tijelo za financiranje u Velikoj Britaniji.