Već ranije u travnju iz Čistoće Zagreb su se oglasili na temu pravilnog odlaganja zaštitne opreme a detaljnije su to opisali u letku kojeg su Zagrepčani zaprimili uz račun Zagrebačkog holdinga za mjesec rujan.

Razne zaštitne maske koje se više ne mogu koristiti potrebno je odložiti u plastičnu vrećicu, a potom u spremnik za miješani komunalni otpad. Osim toga, korištene maske ne smiju se, ni u kojem slučaju, odlagati u spremnike za korisni otpad poput papira ili biootpada niti u žute vreće za skupljanje plastične i metalne ambalaže.

Zaštitne plastične rukavice nakon upotrebe potrebno je propisno zbrinuti na način da se odvajaju u posebnim vrećicama koje se čvrsto zatvore te odlože u spremnik za miješani komunalni otpad.

Praznu ambalažu od dezinficijensa, deterdženata i proizvoda za čišćenje potrebno je isprati vodom te odložiti u žute vrećice za plastičnu ambalažu ili u žute spremnike. Ukoliko je na ambalaži drukčija oznaka (npr. neka od oznaka štetnosti) tada je istu potrebno posebno odvojiti i odnijeti u najbliže reciklažno dvorište.

Svu papirnu i tekstilnu konfekciju (otpadne maramice, ubruse, krpe i sličan otpad) koja je nastala u kućanstvu potrebno je odložiti u kantu za otpatke koja ima poklopac ili u vreću koju je potrebno čvrsto zatvoriti te odložiti u spremnik za miješani komunalni otpad.

Otpad osoba koje se zbog potvrđene infekcije ili sumnje na infekciju koronavirusom (bolest COVID-19) nalaze u samoizolaciji, potrebno je odložiti unutar običnih plastičnih vrećica za otpad i čvrsto zavezati, potom tu vrećicu staviti u drugu plastičnu vrećicu koju treba čvrsto zatvoriti. Ovako pripremljen otpad potrebno je držati odvojeno od ostalog kućnog otpada najmanje 72 sata (3 dana) prije odlaganja u spremnik za miješani komunalni otpad.

Ovo je još jednom prilika da zamolimo naše sugrađane za svjesnost i odgovornost prema ostalim sugrađanima, kao i prema svim radnicima koji svakodnevno obavljaju poslove oko čišćenja grada u povećanom opsegu,  jer nam je svima cilj jednak – zdrav, čist i uredan grad, javljaju iz Čistoće.

ŽELJKO KRZNARIĆ

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here