Uskoro počinje drugo izdanje konferencije o audio vizualnoj industriji; PROFilm Days

 

Zagrebački filmski ured, u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, organizira drugo izdanje PROFilm Days konferencije koja obrađuje ključna pitanja iz audio vizualne industrije. Zbog COVID-19 pandemije konferencija će se održati online, 5. studenog ove godine s početkom u 9:00 sati.

PROFilm Days naziv je stručne konferencije koja na jednom mjestu okuplja domaće i inozemne stručnjake potrebne za nastajanje bilo koje vrste audio vizualnog djela, a koji kroz brojne panele i rasprave dijele iskustva, novitete i izazove u kojima se trenutno nalazimo.

Prvo izdanje konferencije održano je u kinu Kaptol Boutique Cinema u organizaciji Zagrebačkog filmskog ureda i Jutarnjeg lista i potporu Hrvatske turističke zajednice, Grada Zagreba, Turističke zajednice Grada Zagreba, Zagrebačke županije, Hrvatske gospodarske komore, grada Opatije i Turističke zajednice Grada Opatije, grada Dubrovnika i Hrvatskog audiovizualnog centra. Gosti konferencije bila su redom velika inozemna imena iz svijeta industrije; Jonathan Olsberg, poznati filmski producent i analitičar sa zavidnom 37-godišnjom karijerom; Tomasz Dąbrowski, regionalni voditelj produkcijskih procesa Netflixa u regiji EMEA. Nadalje, Peter Radovich, američki producent i redatelj, hrvatskih korijena i dobitnik 38 nagrada Emmy za CBS; Olga Filipuk izvršna direktorica ruskog Yandex studija; Hordur Runarsson islandski producent koji je u potrazi za lokacijama snimanja novog projekta te američka producentica Amanda Messenger. Inozemnim producentima bila je organizirana posebna filmska tura po gradu Zagrebu i okolici kako bi se upoznali s raznolikom arhitekturom i dobili ideje za snimanje svojih budućih projekata.

Ovogodišnje, drugo izdanje konferencije  PROFilm Days, održat će se online, ali kvaliteta programa i predavača bit će i bolja od prošle godine. Program će tematski biti usmjeren na nove regulative i izazove snimanja i prikazivanja audiovizualnih djela u doba COVID-19 pandemije. Dio konferencije će biti usmjeren pogledu u budućnost kao i potrebi edukacije deficitarnih zanimanja u filmu. Kao i prethodne godine, u realizaciji panela sudjeluje Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

‘Sposobnost prilagodbe ključna je za održavanje industrije u svim segmentima. Drago mi je da PROFilm Days konferencija ide u drugo, epidemiološki sigurno, online izdanje. Bit će to prilika za analizu što se sve, usprkos pandemiji, uspjelo realizirati ove godine te kako se, uz stečeno iskustvo, najbolje pripremiti za 2021.’,  izjavio je HAVC-a ravnatelj Christopher Peter Marcich.

Od inozemnih predavača posebno se ističe poznati finski redatelj i producent Arto Halonen koji je snimio dva dugometražna filma na zagrebačkim lokacijama; ‘A Patriotic Man’ i višestruko nagrađivani ‘Murderous Trance’. Arto će na panelu, koji moderira Danilo Šerbedžija, podijeliti iskustva snimanja u Zagrebu i Hrvatskoj.

‘Drugo izdanje PROFilm Days konferencije nastavlja svoj prvotni cilj, a to je kroz predavanja i rasprave domaćih i inozemnih filmskih profesionalaca izmijeniti vrijedna iskustva, povezati predstavnike lokalnih i državnih vlasti, a sve s ciljem dobivanja što kvalitetnijeg audiovizualnog proizvoda i lokacija koje će biti još prepoznatljivije u cijelom svijetu. Ovogodišnje izdanje konferencije posebno je izazovno i otvara brojne, do sada, nove teme u audiovizualnoj industriji, zbog pandemije COVID-19 virusa. Kako organizirati filmske festivale u doba pandemije, kako snimati u doba COVID-a, serije vs. filmovi, platforme vs. kina – samo su neke od gorućih tema.’ izjavila je Mia Pećina Drašković, voditeljica Zagrebačkog filmskog ureda, organizatora konferencije PROFilm Days.

Jedna od aktualnih tema o kojoj će se razgovarati na konferenciji je izgradnja filmskog studija. Razgovor će se voditi na temelju rezultata studije izvedivosti projekta novog studijskog kompleksa koja će biti predstavljeni javnosti nekoliko dana prije konferencije te će biti odličan temelj za raspravu. Link preko kojeg možete pristupiti konferenciji biti će dostupan 48 sati prije službenog početka na službenoj web stranici Zagrebačkog filmskog ureda www.filmzagreb.hr ili na Facebook stranici https://www.facebook.com/ZagrebFilmOffice.

ŽELJKO KRZNARIĆ